tom-car24.com.pl

Wegańskie burgery z kotletem z buraków • przepis • składniki • przygotowanie

Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Wegańskie burgery z kotletem z buraków

Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 1,5 łyżki
chili mielone - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
daktyle suszone - 10 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
płatki owsiane - 165 g
buraki gotowane - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ketchup - 4 łyżki
ogórek kiszony - 4 szt.
sałata rzymska - 140 g
pomidor malinowy - 1 szt.
bułki owsiane - 5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 0,5 łyżeczki
orzech nerkowca - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
olej - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BURAKÓW:
Ugotowane buraki kroimy na cząstki, cebulę w grubą kostkę, czosnek przekrawamy. Warzywa wkładamy do misy miksera lub do naczynia blendera. Dodajemy daktyle. Doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i płatki owsiane. Całość miksujemy na gładką masę. Masa powinna być klejąca – jeśli nie jest, dodajemy 1 łyżkę mąki i odrobinę oleju.
2.PIECZEMY KOTLETY:
Z masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy 15-30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS Z NERKOWCÓW:
Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do misy blendera. Wodę po orzechach odkładamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za sucha – podlewamy ją wodą po nerkowcach oraz oliwą z oliwek, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.
4.SKŁADAMY BURGERY:
Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, pomidor i ogórek w plastry. Bułki owsiane przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki – na pół w poprzek. Bułkę smarujemy sosem. Układamy liść sałaty, trochę cebuli, plastry pomidorów i ogórków. Na wierzch kładziemy kotlet z buraków. Przykrywamy górną częścią bułki i wbijamy długą wykałaczkę.
Wegańskie burgery z kotletem z buraków

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BURAKÓW

Ugotowane buraki kroimy na cząstki, cebulę w grubą kostkę, czosnek przekrawamy. Warzywa wkładamy do misy miksera lub do naczynia blendera. Dodajemy daktyle. Doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i płatki owsiane. Całość miksujemy na gładką masę. Masa powinna być klejąca – jeśli nie jest, dodajemy 1 łyżkę mąki i odrobinę oleju.

2

PIECZEMY KOTLETY

Z masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy 15-30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS Z NERKOWCÓW

Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do misy blendera. Wodę po orzechach odkładamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za sucha – podlewamy ją wodą po nerkowcach oraz oliwą z oliwek, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.

4

SKŁADAMY BURGERY

Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, pomidor i ogórek w plastry. Bułki owsiane przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki – na pół w poprzek. Bułkę smarujemy sosem. Układamy liść sałaty, trochę cebuli, plastry pomidorów i ogórków. Na wierzch kładziemy kotlet z buraków. Przykrywamy górną częścią bułki i wbijamy długą wykałaczkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4119 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

823,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,4 g

🌾

Węglowodany

109,8 g

🥬

Błonnik

22,6 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy