tom-car24.com.pl

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora

Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 500 g
cebula - 1 szt.
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
Szpinak Baby - 2 garście
cebula czerwona - 1 szt.
natka pietruszki - 0,5 szt.
ocet - 0,25 niepełna szklanka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
kolendra świeża - 0,5 szt.
mięta świeża - 0,5 szt.
lubczyk świeży - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
kalafior - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
zioła prowansalskie - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KALAFIOR:
Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy bardzo krótko na patelni na rozgrzanej oliwie. Powinien jedynie lekko się zarumienić. Przesmażony czosnek dodajemy do ugotowanego kalafiora. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego.
3.GOTUJEMY BÓB:
Bób gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy z łupin i przekładamy do miski.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy chwilę, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Zawartość patelni przekładamy do miski z bobem.
5.FORMUJEMY KOTLECIKI:
Dłonie moczymy w zimnej wodzie. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotleciki i delikatnie spłaszczamy je w dłoniach.
6.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Kotleciki z bobu smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE:
Świeże zioła łączymy w naczyniu blendera z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki i wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KALAFIOR

Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10-15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy bardzo krótko na patelni na rozgrzanej oliwie. Powinien jedynie lekko się zarumienić. Przesmażony czosnek dodajemy do ugotowanego kalafiora. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę za pomocą blendera ręcznego.

3

GOTUJEMY BÓB

Bób gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy z łupin i przekładamy do miski.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy chwilę, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Zawartość patelni przekładamy do miski z bobem.

5

FORMUJEMY KOTLECIKI

Dłonie moczymy w zimnej wodzie. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotleciki i delikatnie spłaszczamy je w dłoniach.

6

SMAŻYMY KOTLECIKI

Kotleciki z bobu smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Świeże zioła łączymy w naczyniu blendera z cebulą pokrojoną na mniejsze kawałki i wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity sos.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3013,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

753,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

99,3 g

🥬

Błonnik

39,5 g

💪

Białko

40,5 g

Podobne przepisy

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl