tom-car24.com.pl

Wegeburger z tatarem buraczanym • przepis • składniki • przygotowanie

Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!

Wegeburger z tatarem buraczanym

Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca konserwowa - 200 g
ząbek czosnku - 3 szt.
jajko - 1 szt.
siemię lniane, całe - 3 łyżki
masło orzechowe - 1 łyżka
kolendra świeża - 25 g
burak - 2 szt.
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
majonez wegański - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 0,5 łyżeczki
śmietana 30% - 3 łyżki
bułka hamburgerowa - 2 szt.
mąka pszenna - 20 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
roszponka - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY:
Odsączoną i zblendowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, masło orzechowe i jajko. Całość mieszamy do momentu uzyskania masy.
2.FORMUJEMY KOTLETY:
Deskę do krojenia smarujemy olejem. Na desce formujemy z masy niewielkie kotlety. Panierujemy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu z dodatkiem oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.
3.PRZYGOTOWUJEMY BURACZANY TATAR:
Ugotowane buraki, sól, pieprz, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę dajemy do miski.
4.GRILLUJEMY BUŁKI:
Bułki przekrojone na pół podpiekamy na patelni lub grillu ok. 30 sekund.
5.SKŁADAMY BURGERY:
Na dolnej połówce bułki układamy 2 łyżki buraczanego tatara, sałatę roszponkę, kotlet i ponownie 2 łyżki tatara. Przykrywamy górną częścią bułki.
Wegeburger z tatarem buraczanym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY

Odsączoną i zblendowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, masło orzechowe i jajko. Całość mieszamy do momentu uzyskania masy.

2

FORMUJEMY KOTLETY

Deskę do krojenia smarujemy olejem. Na desce formujemy z masy niewielkie kotlety. Panierujemy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu z dodatkiem oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.

3

PRZYGOTOWUJEMY BURACZANY TATAR

Ugotowane buraki, sól, pieprz, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę dajemy do miski.

4

GRILLUJEMY BUŁKI

Bułki przekrojone na pół podpiekamy na patelni lub grillu ok. 30 sekund.

5

SKŁADAMY BURGERY

Na dolnej połówce bułki układamy 2 łyżki buraczanego tatara, sałatę roszponkę, kotlet i ponownie 2 łyżki tatara. Przykrywamy górną częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1741,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

870,8 kcal

🥑

Tłuszcz

43,4 g

🌾

Węglowodany

99,2 g

🥬

Błonnik

26,6 g

💪

Białko

26,6 g

Podobne przepisy

Wegeburger z tatarem buraczanym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl