tom-car24.com.pl

Wiosenne jajka przepiórcze • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Wiosenne jajka przepiórcze

Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
curry - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
szczypior cebuli - 24 g
limonka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
majonez - 0,5 łyżki
ogórek - 0,5 szt.
rzodkiewka - 7 szt.
sól - 1 szczypta
jaja przepiórcze - 20 szt.
rzeżucha - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minut. Po ugotowaniu i odcedzeniu potrząsamy nimi w garnku, aby skorupka popękała. Zalewamy zimną wodą. Jajka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Ścieramy umyte 4 rzodkiewki na tarce o drobnych oczkach i mieszamy razem z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mus rzodkiewkowy kładziemy na połówkach jajek. Ogórek i pozostałe rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki i odkładamy na bok. Będą potrzebne w momencie podania.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY:
Do majonezu ścieramy skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy w osobnej miseczce.
3.PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ SZCZYPIORKOWY Z CURRY:
W miseczce mieszamy majonez z curry, posiekanym drobno szczypiorkiem i miodem. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Podajemy osobno w miseczce.
4.PODAJEMY JAJKA:
Na talerzu rozkładamy rzeżuchę oraz plasterki rzodkiewki i ogórka, a na nich układamy jajka przepiórcze z musem rzodkiewkowym. Obok w miseczkach podajemy majonez cytrynowo-pietruszkowy i szczypiorkowy z curry.
Wiosenne jajka przepiórcze

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Jajka przepiórcze gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minut. Po ugotowaniu i odcedzeniu potrząsamy nimi w garnku, aby skorupka popękała. Zalewamy zimną wodą. Jajka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Ścieramy umyte 4 rzodkiewki na tarce o drobnych oczkach i mieszamy razem z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany mus rzodkiewkowy kładziemy na połówkach jajek. Ogórek i pozostałe rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki i odkładamy na bok. Będą potrzebne w momencie podania.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY

Do majonezu ścieramy skórkę z wcześniej wyszorowanej i sparzonej cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy w osobnej miseczce.

3

PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ SZCZYPIORKOWY Z CURRY

W miseczce mieszamy majonez z curry, posiekanym drobno szczypiorkiem i miodem. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Podajemy osobno w miseczce.

4

PODAJEMY JAJKA

Na talerzu rozkładamy rzeżuchę oraz plasterki rzodkiewki i ogórka, a na nich układamy jajka przepiórcze z musem rzodkiewkowym. Obok w miseczkach podajemy majonez cytrynowo-pietruszkowy i szczypiorkowy z curry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1395 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

139,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

4,5 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy