tom-car24.com.pl

Zakwas na barszcz biały • przepis • składniki • przygotowanie

Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!

Zakwas na barszcz biały

Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1 l
mąka pszenna pełnoziarnista - 45 g
ząbek czosnku - 3 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 8 ziarnek

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do czystego, wyparzonego i suchego słoika dodajemy wszystkie przyprawy, obrany i przekrojony czosnek oraz mąkę i mieszamy.
2.DODAJEMY WODĘ:
Nalewamy wodę do słoika, tak aby zostawić jakieś 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry.
3.PRZYKRYWAMY SŁOIK:
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, a potem nakrywamy słoik tkaniną i zawiązujemy ściśle gumką.
4.ODKŁADAMY SŁOIK NA BOK:
Tak przygotowany słoik odkładamy na ok. 48 godzin w ciemne miejsce.
5.MIESZAMY ZAKWAS:
Raz dziennie mieszamy zakwas czystą, drewnianą łyżką. Gdy upłynie 48 godzin, pozostawiamy zakwas jeszcze na 3 dni.
6.ODKŁADAMY ZAKWAS DO LODÓWKI:
Po upływie wyznaczonego czasu wstawiamy zakwas do lodówki na kolejną dobę. Po schłodzeniu powinien być gotowy do użycia.
Zakwas na barszcz biały

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do czystego, wyparzonego i suchego słoika dodajemy wszystkie przyprawy, obrany i przekrojony czosnek oraz mąkę i mieszamy.

2

DODAJEMY WODĘ

Nalewamy wodę do słoika, tak aby zostawić jakieś 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry.

3

PRZYKRYWAMY SŁOIK

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, a potem nakrywamy słoik tkaniną i zawiązujemy ściśle gumką.

4

ODKŁADAMY SŁOIK NA BOK

Tak przygotowany słoik odkładamy na ok. 48 godzin w ciemne miejsce.

5

MIESZAMY ZAKWAS

Raz dziennie mieszamy zakwas czystą, drewnianą łyżką. Gdy upłynie 48 godzin, pozostawiamy zakwas jeszcze na 3 dni.

6

ODKŁADAMY ZAKWAS DO LODÓWKI

Po upływie wyznaczonego czasu wstawiamy zakwas do lodówki na kolejną dobę. Po schłodzeniu powinien być gotowy do użycia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

215,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

36 kcal

🥑

Tłuszcz

0,4 g

🌾

Węglowodany

7,4 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy

Zakwas na barszcz biały - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl