tom-car24.com.pl

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem

Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 200 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
mleko - 50 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili zielona - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
tuńczyk w oleju - 370 g
zioła prowansalskie - 2 łyżki
ser gouda - 150 g
passata pomidorowa - 300 g
ząbek czosnku - 2 szt.
amarantus - 200 g
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AMARANTUS:
Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.
3.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.
Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AMARANTUS

Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.

3

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3141,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

785,4 kcal

🥑

Tłuszcz

41,2 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

51,3 g

💪

Białko

51,3 g

Podobne przepisy