Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY AMARANTUS
Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3141,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
785,4 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
51,3 g
Białko
51,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.