tom-car24.com.pl

Zupa cebulowa z pulpecikami • przepis • składniki • przygotowanie

Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Zupa cebulowa z pulpecikami

Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 1 szt.
seler - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 6 szt.
mąka pszenna - 1,5 łyżeczki
cebula biała - 6 szt.
wino białe - 350 ml
cukier - 1 łyżka
tymianek suszony - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
kminek cały - 0,5 łyżeczki
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pieprz biały - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra suszona - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ WYWAR:
Warzywa na wywar myjemy i obieramy.
2.GOTUJEMY 1,5 L:
wywaru z marchwi, korzenia pietruszki, selera, doprawiamy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. ZUPA CEBULE KROIMY: w piórka.
3.DO GARNKA WLEWAMY:
niewielką ilość oleju słonecznikowego, następnie na rozgrzany olej wrzucamy połowę z przygotowanych piórek cebuli, dusimy. MIESZAMY OD CZASU: do czasu.
4.PODSMAŻONĄ CEBULĘ PRZEKŁADAMY:
na talerz, następnie do garnka wrzucamy drugą część cebuli, smażymy.
5.KIEDY DRUGA CZĘŚĆ:
cebuli przysmaży się, dodajemy do niej wcześniej podsmażoną cebulę.
6.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
7.CEBULĘ PRZYPRAWIAMY 1:
łyżką roztartych w moździerzu przypraw: suszonej kolendry, kminku i suszonego tymianku.
8.NASTĘPNIE DODAJEMY 1:
łyżeczkę mąki pszennej.
9.CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI:
podsmażamy, dodajemy 250 ml białego wina wytrawnego.
10.GDY WINO ODPARUJE:
o połowę objętości cebulę zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. MIESZAMY.
11.ZUPĘ GOTUJEMY:
ok. 30-40 MINUT.
12.PULPECIKI MIĘSO MIELONE:
przekładamy do miski.
13.DO MIĘSA DODAJEMY:
1 łyżeczkę roztartej w moździerzu suszonej kolendry oraz 1 łyżeczkę roztartego w moździerzu kminku.
14.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
drobno posiekanego czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy mielonym białym pieprzem, odrobiną soli.
15.NASTĘPNIE ZA POMOCĄ:
rąk dokładnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami.
16.WYROBIONĄ MASĘ Z:
mięsa mielonego dzielimy na małe pulpety, które formujemy za pomocą rąk natłuszczonych odrobiną oleju.
17.PRZYGOTOWANE PULPECIKI SMAŻYMY:
na odrobinie oleju na patelni.
18.PULPECIKI SMAŻYMY NA:
złoty kolor. WYSMAŻONE PULPECIKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
19.ZUPA NA OLEJ,:
który pozostał na patelni po smażeniu pulpecików, wrzucamy ½ łyżeczki mąki pszennej oraz dolewamy 100 ml białego wina, mieszamy.
20.DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM:
białym pieprzem oraz cukrem.
21.GOTUJEMY W CELU:
odparowania wina.
22.NASTĘPNIE MĄKĘ Z:
winem dodajemy do zupy, cały czas mieszając.
23.PONOWNIE DOPRAWIAMY ZUPĘ:
niewielką ilością soli, mielonego białego pieprzu i cukru.
24.NA SAMYM KOŃCU:
dodajemy niewielką ilość posiekanego czosnku.
25.
CHWILĘ GOTUJEMY.
26.DO MISECZKI WLEWAMY:
zupę cebulową.
27.DO ZUPY WRZUCAMY:
kilka wysmażonych pulpecików.
28.POSYPUJEMY POSIEKANĄ NATKĄ:
pietruszki oraz niewielką ilością startej na tarce skórki cytryny.
Zupa cebulowa z pulpecikami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ WYWAR

Warzywa na wywar myjemy i obieramy.

2

GOTUJEMY 1,5 L

wywaru z marchwi, korzenia pietruszki, selera, doprawiamy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. ZUPA CEBULE KROIMY: w piórka.

3

DO GARNKA WLEWAMY

niewielką ilość oleju słonecznikowego, następnie na rozgrzany olej wrzucamy połowę z przygotowanych piórek cebuli, dusimy. MIESZAMY OD CZASU: do czasu.

4

PODSMAŻONĄ CEBULĘ PRZEKŁADAMY

na talerz, następnie do garnka wrzucamy drugą część cebuli, smażymy.

5

KIEDY DRUGA CZĘŚĆ

cebuli przysmaży się, dodajemy do niej wcześniej podsmażoną cebulę.

6

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

7

CEBULĘ PRZYPRAWIAMY 1

łyżką roztartych w moździerzu przypraw: suszonej kolendry, kminku i suszonego tymianku.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY 1

łyżeczkę mąki pszennej.

9

CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI

podsmażamy, dodajemy 250 ml białego wina wytrawnego.

10

GDY WINO ODPARUJE

o połowę objętości cebulę zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. MIESZAMY.

11

ZUPĘ GOTUJEMY

ok. 30-40 MINUT.

12

PULPECIKI MIĘSO MIELONE

przekładamy do miski.

13

DO MIĘSA DODAJEMY

1 łyżeczkę roztartej w moździerzu suszonej kolendry oraz 1 łyżeczkę roztartego w moździerzu kminku.

14

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

drobno posiekanego czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy mielonym białym pieprzem, odrobiną soli.

15

NASTĘPNIE ZA POMOCĄ

rąk dokładnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami.

16

WYROBIONĄ MASĘ Z

mięsa mielonego dzielimy na małe pulpety, które formujemy za pomocą rąk natłuszczonych odrobiną oleju.

17

PRZYGOTOWANE PULPECIKI SMAŻYMY

na odrobinie oleju na patelni.

18

PULPECIKI SMAŻYMY NA

złoty kolor. WYSMAŻONE PULPECIKI PRZEKŁADAMY: na talerz.

19

ZUPA NA OLEJ,

który pozostał na patelni po smażeniu pulpecików, wrzucamy ½ łyżeczki mąki pszennej oraz dolewamy 100 ml białego wina, mieszamy.

20

DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM

białym pieprzem oraz cukrem.

21

GOTUJEMY W CELU

odparowania wina.

22

NASTĘPNIE MĄKĘ Z

winem dodajemy do zupy, cały czas mieszając.

23

PONOWNIE DOPRAWIAMY ZUPĘ

niewielką ilością soli, mielonego białego pieprzu i cukru.

24

NA SAMYM KOŃCU

dodajemy niewielką ilość posiekanego czosnku.

25

CHWILĘ GOTUJEMY.

26

DO MISECZKI WLEWAMY

zupę cebulową.

27

DO ZUPY WRZUCAMY

kilka wysmażonych pulpecików.

28

POSYPUJEMY POSIEKANĄ NATKĄ

pietruszki oraz niewielką ilością startej na tarce skórki cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2190,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

547,5 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

28,5 g

💪

Białko

28,5 g

Podobne przepisy