Zupa krem z topinamburu • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY TOPINAMBUR
Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski. Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.
PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy upieczony topinambur (jedną bulwę odkładamy, by wykorzystać ją do dekoracji), mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy solą. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii. Na środku umieszczamy upieczoną bulwę topinamburu pokrojoną na plasterki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2691,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
672,8 kcal
Tłuszcz
58,5 g
Węglowodany
34,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone mleko z sosem żurawinowym
Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fit deser à la Monte
Fit wersja popularnego deseru czekoladowo-orzechowego. Spróbuj tej pysznej słodkiej przekąski według przepisu Kingi i ciesz się smakiem z dużą ilością białka oraz niewielką zawartością cukru!

Jogurtowy serniczek z airfryera
Pyszny serniczek, który przygotujesz w 10 minut – i to w delikatnie odchudzonej wersji, dzięki wykorzystaniu jogurtu zamiast sera. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są ciasta z airfryera.

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.