tom-car24.com.pl

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone

Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 0,5 łyżeczki
bulion drobiowy - 2 l
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 150 g
por - 1 szt.
ser mascarpone - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POR KROIMY:
w drobne krążki, cebulę w kosteczkę.
2.NA PATELNI ROZPUSZCZAMY:
masło, wrzucamy cebulę i por, które musimy zeszklić.
3.CZOSNEK SIEKAMY I:
dodajemy pod koniec smażenia, chwilę wszystko smażymy.
4.PRZEKŁADAMY DO:
garnka.
5.NA PATELNI KRÓTKO:
podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka.
6.ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY:
2 litrami bulionu.
7.DUSIMY WSZYSTKO RAZEM:
około 20 minut.
8.MIKSUJEMY NA GŁADKI:
krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.
9.NA KONIEC DODAJEMY:
mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.
10.JAK PODAWAĆ ZUPĘ:
nalewamy do miseczek, ozdabiamy świeżą bazylią .
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POR KROIMY

w drobne krążki, cebulę w kosteczkę.

2

NA PATELNI ROZPUSZCZAMY

masło, wrzucamy cebulę i por, które musimy zeszklić.

3

CZOSNEK SIEKAMY I

dodajemy pod koniec smażenia, chwilę wszystko smażymy.

4

PRZEKŁADAMY DO

garnka.

5

NA PATELNI KRÓTKO

podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka.

6

ZAWARTOŚĆ GARNKA ZALEWAMY

2 litrami bulionu.

7

DUSIMY WSZYSTKO RAZEM

około 20 minut.

8

MIKSUJEMY NA GŁADKI

krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.

9

NA KONIEC DODAJEMY

mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.

10

JAK PODAWAĆ ZUPĘ

nalewamy do miseczek, ozdabiamy świeżą bazylią .

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1503,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

33,5 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy