tom-car24.com.pl

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny • przepis • składniki • przygotowanie

Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny

Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 400 g
kolendra ziarna - 1 łyżka
papryka czerwona - 2 szt.
orzeszki piniowe - 50 g
rukola - 40 g
mięta świeża - 2 g
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
marchew - 1 szt.
por - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
groszek, mrożony - 450 g
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 45 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
limonka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Łososia dokładnie oczyszczamy. Sól łączymy z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obkładamy łososia. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM:
Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.
3.PIECZEMY PAPRYKĘ:
Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.
5.GOTUJEMY GROSZEK:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.
6.PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA:
Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.
7.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.
8.ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA:
Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).
9.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU:
Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.
2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Łososia dokładnie oczyszczamy. Sól łączymy z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obkładamy łososia. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM

Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.

3

PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.

5

GOTUJEMY GROSZEK

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.

6

PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA

Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.

7

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.

8

ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA

Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).

9

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU

Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4267,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4267,9 kcal

🥑

Tłuszcz

165,8 g

🌾

Węglowodany

594,9 g

🥬

Błonnik

125,5 g

💪

Białko

125,5 g

Podobne przepisy

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl