tom-car24.com.pl

Daktylowe praliny • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!

Daktylowe praliny

Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
czekolada mleczna - 300 g
daktyle suszone - 200 g
masło orzechowe - 100 g
czekolada deserowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.NADZIEWAMY DAKTYLE:
W daktylach grubszym patyczkiem lub końcówką pędzelka poszerzamy otwory po wydrążonej pestce. Pastę orzechową przekładamy do worka cukierniczego. Daktyle nadziewamy pastą orzechową i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2.ZANURZAMY DAKTYLE W CZEKOLADZIE:
Czekolady temperujemy. Białą czekoladę, część gorzkiej i mlecznej przelewamy do kornetów. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą dwóch widelców zanurzamy daktyle w czekoladzie – mlecznej lub gorzkiej. Daktyle odkładamy na papier do pieczenia.
3.DEKORUJEMY:
Gotowe pralinki ozdabiamy czekoladą za pomocą kornetów. Pralinki przekładamy do papilotek i wkładamy do ozdobnego pudełka.
Daktylowe praliny

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NADZIEWAMY DAKTYLE

W daktylach grubszym patyczkiem lub końcówką pędzelka poszerzamy otwory po wydrążonej pestce. Pastę orzechową przekładamy do worka cukierniczego. Daktyle nadziewamy pastą orzechową i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

2

ZANURZAMY DAKTYLE W CZEKOLADZIE

Czekolady temperujemy. Białą czekoladę, część gorzkiej i mlecznej przelewamy do kornetów. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą dwóch widelców zanurzamy daktyle w czekoladzie – mlecznej lub gorzkiej. Daktyle odkładamy na papier do pieczenia.

3

DEKORUJEMY

Gotowe pralinki ozdabiamy czekoladą za pomocą kornetów. Pralinki przekładamy do papilotek i wkładamy do ozdobnego pudełka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4451 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,5 g

🌾

Węglowodany

50,5 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy

Daktylowe praliny - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl