tom-car24.com.pl

3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron • przepis • składniki • przygotowanie

Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron

Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności

Składniki

awokado - 2 szt.
czekolada gorzka - 100 g
kakao - 40 g
mąka migdałowa - 220 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 3 łyżki
olej kokosowy - 3 łyżki
mleczko kokosowe - 2,5 łyżki
orzech pekan - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.WEGAŃSKIE LODY CZEKOLADOWE:
z awokado Przygotuj blender gałkownicę Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKI: krem.
2.MASĘ PRZELEWAMY DO:
miski i wkładamy do zamrażarki.
3.CO 30 MINUT:
mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki.
4.MASA TĘŻEJE:
ok. 3 GODZIN.
5.LODY NAKŁADAMY ZA:
pomocą gałkownicy do miseczek.
6.OPRÓSZAMY WIÓRKAMI:
kokosowymi.
7.CHLEBEK AWOKADO PRZYGOTUJ:
blender keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm piekarnik rozgrzany do 180°C Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
8.W MISCE ŁĄCZYMY:
mielone migdały, kakao, sól, sodę. ORZECHY PEKAN: siekamy.
9.CZEKOLADĘ KROIMY NA:
drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY: dokładnie. NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANĄ: masę.
10.CAŁOŚĆ MIESZAMY DO:
połączenia składników.
11.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. DEKORUJEMY RESZTKĄ POSIEKANEJ: czekolady.
12.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180°C.
13.PIECZEMY OK.:
40 MINUT, DO: suchego patyczka.
14.SPAGHETTI Z SOSEM:
z awokado Przygotuj blender tarkę o małych oczkach Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera.
15.DOLEWAMY OLIWĘ I:
miksujemy na gładką masę.
16.MAKARON GOTUJEMY WEDLE:
wskazań na opakowaniu. PAPRYCZKĘ CHILI DROBNO: siekamy.
17.NA DNO DOBRZE:
rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. MAKARON PRZEKŁADAMY NA: patelnię.
18.ZOSTAWIAMY ODROBINĘ WODY:
po makaronie.
19.DO MAKARONU DODAJEMY:
zielone pesto z awokado.
20.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD:
patelnią i mieszamy.
21.JEŚLI SOS JEST:
za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie.
22.OPRÓSZAMY PARMEZANEM STARTYM:
na tarce o małych oczkach.
3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WEGAŃSKIE LODY CZEKOLADOWE

z awokado Przygotuj blender gałkownicę Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKI: krem.

2

MASĘ PRZELEWAMY DO

miski i wkładamy do zamrażarki.

3

CO 30 MINUT

mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki.

4

MASA TĘŻEJE

ok. 3 GODZIN.

5

LODY NAKŁADAMY ZA

pomocą gałkownicy do miseczek.

6

OPRÓSZAMY WIÓRKAMI

kokosowymi.

7

CHLEBEK AWOKADO PRZYGOTUJ

blender keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm piekarnik rozgrzany do 180°C Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.

8

W MISCE ŁĄCZYMY

mielone migdały, kakao, sól, sodę. ORZECHY PEKAN: siekamy.

9

CZEKOLADĘ KROIMY NA

drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY: dokładnie. NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANĄ: masę.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY DO

połączenia składników.

11

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. DEKORUJEMY RESZTKĄ POSIEKANEJ: czekolady.

12

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180°C.

13

PIECZEMY OK.

40 MINUT, DO: suchego patyczka.

14

SPAGHETTI Z SOSEM

z awokado Przygotuj blender tarkę o małych oczkach Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera.

15

DOLEWAMY OLIWĘ I

miksujemy na gładką masę.

16

MAKARON GOTUJEMY WEDLE

wskazań na opakowaniu. PAPRYCZKĘ CHILI DROBNO: siekamy.

17

NA DNO DOBRZE

rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. MAKARON PRZEKŁADAMY NA: patelnię.

18

ZOSTAWIAMY ODROBINĘ WODY

po makaronie.

19

DO MAKARONU DODAJEMY

zielone pesto z awokado.

20

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD

patelnią i mieszamy.

21

JEŚLI SOS JEST

za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie.

22

OPRÓSZAMY PARMEZANEM STARTYM

na tarce o małych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3806 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1902 kcal

🥑

Tłuszcz

166,5 g

🌾

Węglowodany

96,6 g

🥬

Błonnik

45,9 g

💪

Białko

40,8 g

Podobne przepisy