Placuszki warzywne • przepis • składniki • przygotowanie
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PLACUSZKI
Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1039,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
259,9 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
29,6 g
Błonnik
16,7 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.