tom-car24.com.pl

3 sposoby na ciasto francuskie • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

3 sposoby na ciasto francuskie

Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gałka muszkatołowa mielona - 0,33 łyżeczki
szpinak liście, mrożony - 110 g
parmezan - 50 g
pomidor suszony - 5 szt.
ser mascarpone - 200 g
jajko - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
orzech włoski - 30 g
rozmaryn świeży - 16 g
żurawina suszona - 20 g
ser camembert - 120 g
pesto - 50 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 20 g
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana 18% - 5 łyżek
ciasto francuskie - 1 szt.
szynka gotowana - 45 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2.WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE:
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.
3.PIECZEMY PALMIERY:
Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
4.WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.
5.SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.
6.WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT:
Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
7.PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT:
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.
8.FORMUJEMY WARKOCZ:
Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.
9.PIECZEMY WARKOCZ:
Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.
3 sposoby na ciasto francuskie

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Szpinak odsączamy dokładnie z wody i mieszamy w misce z serem mascarpone, wyciśniętym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

2

WYPEŁNIAMY CIASTO FRANCUSKIE

Płat ciasta francuskiego rozwijamy i cały smarujemy farszem. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków z obu stron, tak aby oba wałki spotkały się w połowie. Rulon kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm.

3

PIECZEMY PALMIERY

Palmiery przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.

4

WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.

5

SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.

6

WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT

Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.

7

PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.

8

FORMUJEMY WARKOCZ

Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.

9

PIECZEMY WARKOCZ

Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1160 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

232 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

19,4 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy