Amerykańskie BBQ • przepis • składniki • przygotowanie
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FRYTKI Z BATATÓW
Łączymy przyprawy razem z oliwą z oliwek.
BATATY OBIERAMY I
kroimy na pół, a następnie na 4 lub 6 części.
ZIEMNIAKI WRZUCAMY DO
dużej miski i polewamy marynatą – dobrze mieszamy.
BATATY UKŁADAMY NA
brzegu grilla (w piekarniku pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 240°C).
PODAJEMY Z SOSEM
z awokado i masłem orzechowym.
SOS Z AWOKADO
i masłem orzechowym Małą cebulę i chili drobno kroimy.
AWOKADO ROZKRAWAMY NA
pół, wyciągamy pestkę.
MIĄŻSZ NACINAMY W
paski, a następnie wyciągamy łyżką.
ROZGNIATAMY WIDELCEM.
DODAJEMY MASŁO ORZECHOWE,
koncentrat pomidorowy, cebulę, chili i siekaną kolendrę. SOLIMY DO: smaku.
MIESZAMY Z SOKIEM
wyciśniętym z limonek oraz oliwą.
MARYNATA BBQ DO
kurczaka lub wieprzowiny Cebulę grubo kroimy.
DO WYSOKIEGO NACZYNIA
wrzucamy wszystkie składniki marynaty – miksujemy na gładką masę.
NOGI KURCZAKA MARYNUJEMY
w marynacie w lodówce przez ok. 2 GODZINY, A: następnie grillujemy.
MARYNATA PASUJE RÓWNIEŻ
do mięsa wieprzowego.
PIECZONE FRYTKI Z
ziemniaków Ziemniaki myjemy (można je obrać, ale nie trzeba).
KROIMY W ĆWIARTKI
bądź szóstki.
OLEJ ŁĄCZYMY Z
przyprawami i mieszamy z ziemniakami.
FRYTKI WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 200°C.
PIECZEMY OK.
20 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.
FRYTKI PODAJEMY Z
sosem chrzanowym.
SOS CHRZANOWY SKŁADNIKI
sosu mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2559,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
639,9 kcal
Tłuszcz
33,3 g
Węglowodany
74,3 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Czekoladowe ciastka whoopie pies
Jakie są ciastka whoopie wg przepisu Pawła? Czekoladowe, ozdobione różową masą cukrową i pełne delikatnego kremu. Wprost idealne na walentynki i równie smaczne w każdy inny dzień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy
Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!