Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy kolejno powidła, mleko i na końcu jajko. Dokładnie mieszamy i łączymy z sypkimi składnikami. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do formy do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 17-22 minuty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GANASZU
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy miód oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę deserową, a po chwili pokruszoną czekoladę mleczną. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
DEKORUJEMY BABECZKI
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Krem szprycujemy na wystudzone babeczki. Babeczki dekorujemy orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4078,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
339,9 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa szczawiowa
Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Mrożone serniczki na patyku
Mrożone serniczki na patyku, czyli idealny pomysł na deser w gorący dzień. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyśmienitymi, domowymi lodami w polewie czekoladowej.