tom-car24.com.pl

Babka mocno cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Babka mocno cytrynowa

Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 200 g
mąka pszenna - 300 g
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cytryna - 2 szt.
jajko - 4 szt.
masło - 200 g
cukier puder - 120 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Masło przekładamy do miski robota kuchennego. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masło się napowietrzy, a cukier rozpuści, stopniowo dodajemy jajka. Ucieramy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
2.ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN:
I WYCISKAMY Z NICH SOK: Ścieramy skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach do miseczki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn za pomocą wyciskarki do cytrusów.
3.PIECZEMY BABKĘ CYTRYNOWĄ:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, nakłuwając je. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest upieczone – możemy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Cukier puder przesypujemy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszając całość za pomocą łopatki silikonowej.
5.POLEWAMY BABKĘ LUKREM:
Babkę wyciągamy z keksówki, przekładamy na deskę lub paterę i obficie smarujemy z wierzchu cytrynowym lukrem. Lukier rozprowadzamy za pomocą silikonowej łopatki.
Babka mocno cytrynowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Masło przekładamy do miski robota kuchennego. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masło się napowietrzy, a cukier rozpuści, stopniowo dodajemy jajka. Ucieramy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.

2

ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN

I WYCISKAMY Z NICH SOK: Ścieramy skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach do miseczki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn za pomocą wyciskarki do cytrusów.

3

PIECZEMY BABKĘ CYTRYNOWĄ

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, nakłuwając je. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest upieczone – możemy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesypujemy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszając całość za pomocą łopatki silikonowej.

5

POLEWAMY BABKĘ LUKREM

Babkę wyciągamy z keksówki, przekładamy na deskę lub paterę i obficie smarujemy z wierzchu cytrynowym lukrem. Lukier rozprowadzamy za pomocą silikonowej łopatki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4363,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

51,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Babka mocno cytrynowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl