tom-car24.com.pl

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango

Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
jogurt naturalny - 5 łyżek
orzech włoski - 30 g
płatki owsiane - 110 g
morele suszone - 2 szt.
napój sojowy - 185 ml
chipsy z jabłka - 30 g
jajko - 2 szt.
kakao - 2 łyżki
olej rzepakowy - 0,5 łyżki
mango - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
migdały płatki - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY SUSZONE OWOCE I ORZECHY:
Suszone jabłka, morele i orzechy włoskie siekamy drobno.
2.MOCZYMY PŁATKI OWSIANE:
Płatki owsiane moczymy w napoju sojowym w misce ok. 5-7 minut. Dodajemy jogurt naturalny i cynamon. Całość mieszamy.
3.PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI:
Owoce dodajemy do miski z płatkami. Całość mieszamy i przekładamy na papier do pieczenia. Rozsmarowujemy w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Białka jajek ubijamy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy olej. Mango obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki, a następnie kroimy na kawałki, część dodajemy do masy i mieszamy całość.
5.PODAJEMY BATONIKI I MUS:
: Na upieczony mus wykładamy resztę mango. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do momentu zbrązowienia. Mus czekoladowy posypujemy płatkami migdałowymi i porwanymi listkami mięty.
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY SUSZONE OWOCE I ORZECHY

Suszone jabłka, morele i orzechy włoskie siekamy drobno.

2

MOCZYMY PŁATKI OWSIANE

Płatki owsiane moczymy w napoju sojowym w misce ok. 5-7 minut. Dodajemy jogurt naturalny i cynamon. Całość mieszamy.

3

PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI

Owoce dodajemy do miski z płatkami. Całość mieszamy i przekładamy na papier do pieczenia. Rozsmarowujemy w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Białka jajek ubijamy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy olej. Mango obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki, a następnie kroimy na kawałki, część dodajemy do masy i mieszamy całość.

5

PODAJEMY BATONIKI I MUS

: Na upieczony mus wykładamy resztę mango. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do momentu zbrązowienia. Mus czekoladowy posypujemy płatkami migdałowymi i porwanymi listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1441,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

240,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy