Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
naczynie żaroodporne sitko folię aluminiową tłuczek do ziemniaków Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg). Przygotuj wcześniej: Pietruszkę obierz i za pomocą obieraczki potnij w cienkie paseczki, następnie usmaż je na oleju tak, aby powstały chipsy z pietruszki. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odparuj, a następnie utłucz z niewielką ilością soli. Przygotowanie: Marchew dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, niewielką ilością rozmarynu. Na marchewkach układamy niewielką ilość smalcu wieprzowego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy marchewkę do miękka w temperaturze 170oC przez mniej więcej 20-30 minut (aż będzie miękka). Seler gotujemy do miękkości z mlekiem i śmietaną. Po ugotowaniu wszystko miksujemy na gładkie purée. Ugotowane ziemniaki odparowujemy, następnie przecieramy lub tłuczemy, dodając niewielką ilość soli. Dodajemy purée z selera i nadal tłuczemy. Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, smażymy na rozgrzanej patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy niewielką ilość smalcu wieprzowego. Na patelnię, na której smażymy mięso, wrzucamy kilka gałązek rozmarynu, dwa rozgniecione ząbki czosnku oraz kilka gałązek tymianku. Mięso smażymy z obu stron. Sos Pokrojony w paseczki boczek smażymy w rozgrzanym garnku. Dodajemy pokrojoną dość duże kawałki szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i pietruszkę. Całość mieszamy. Dusimy 5 minut, często mieszając. Dolewamy piwo i dodajemy kilka gałązek tymianku. Płyn redukujemy o połowę. Następnie dodajemy niewielką ilość bulionu. Chwilę gotujemy. Sos przecedzamy przez sitko do garnka i jeszcze chwilę go gotujemy. Lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną z dodatkiem wody, dodajemy niewielką ilość tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy schab, mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy masło. Delikatnie mieszamy. Jak podawać Na talerz wyjmujemy purée z selera, mięso oraz pieczoną marchew. Całość polewamy sosem. Dekorujemy cienkimi paskami pietruszki, wcześniej usmażonymi na oleju.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2190,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547,7 kcal
Tłuszcz
38,1 g
Węglowodany
24,0 g
Błonnik
27,3 g
Białko
27,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.