tom-car24.com.pl

Bezglutenowe ciasto z daktylami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Bezglutenowe ciasto z daktylami

Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka migdałowa - 250 g
cukier drobny - 220 g
daktyle suszone - 100 g
mąka ziemniaczana - 28 g
jajko - 4 szt.
masło - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
cynamon - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Daktyle dość drobno siekamy. Mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, skórkę startą z pomarańczy, cynamon i posiekane daktyle dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK:
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę mielonych migdałów i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich pozostały cukier. Na koniec dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze moment ubijamy.
4.ŁĄCZYMY MASĘ MIGDAŁOWĄ Z BIAŁKAMI:
Do masy migdałowej stopniowo dodajemy ubite białka delikatnie i dokładnie mieszając.
5.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut  lub do momentu, kiedy włożony do ciasta patyczek pozostanie suchy.
Bezglutenowe ciasto z daktylami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Daktyle dość drobno siekamy. Mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, skórkę startą z pomarańczy, cynamon i posiekane daktyle dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę mielonych migdałów i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.

3

UBIJAMY BIAŁKA

Białka jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich pozostały cukier. Na koniec dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze moment ubijamy.

4

ŁĄCZYMY MASĘ MIGDAŁOWĄ Z BIAŁKAMI

Do masy migdałowej stopniowo dodajemy ubite białka delikatnie i dokładnie mieszając.

5

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut  lub do momentu, kiedy włożony do ciasta patyczek pozostanie suchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3419,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

342 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

36,3 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy