tom-car24.com.pl

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną

Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka gryczana - 250 g
mąka kukurydziana - 100 g
mąka ryżowa - 150 g
napój migdałowy - 550 ml
orzech włoski - 80 g
nasiona słonecznika - 120 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
siemię lniane, całe - 2 łyżki
sól - 1 łyżka
żurawina suszona - 80 g
woda - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ZAPARZAMY SIEMIĘ LNIANE:
Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy, by siemię napęczniało i stało się kleiste.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową łączymy w dużej misce. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB:
Suszone żurawiny zalewamy niewielką ilością napoju migdałowego i odstawiamy, by lekko zmiękły. Pozostałą ilość napoju migdałowego przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy namoczone wcześniej siemię lniane. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, gęsty płyn.
4.PIECZEMY CHLEB:
Formę z automatu do pieczenia chleba smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto przelewamy do formy, wierzch delikatnie smarujemy mieszaniną miodu i wody. Surowe ciasto nacinamy z wierzchu wzdłuż, by podczas pieczenia pękło w miejscu przecięcia.
Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAPARZAMY SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i odstawiamy, by siemię napęczniało i stało się kleiste.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową łączymy w dużej misce. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB

Suszone żurawiny zalewamy niewielką ilością napoju migdałowego i odstawiamy, by lekko zmiękły. Pozostałą ilość napoju migdałowego przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy namoczone wcześniej siemię lniane. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, gęsty płyn.

4

PIECZEMY CHLEB

Formę z automatu do pieczenia chleba smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto przelewamy do formy, wierzch delikatnie smarujemy mieszaniną miodu i wody. Surowe ciasto nacinamy z wierzchu wzdłuż, by podczas pieczenia pękło w miejscu przecięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3924 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl