Bibimbap z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA
Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).
SKŁADANIE BIBIMBAPU
Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1403,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
701,6 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
55,2 g
Białko
55,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowana papryka na śniadanie
Chcecie poznać doskonałą opcję na pyszne śniadanie? Sprawdź przepis Pauli na faszerowane papryki wypełnione szynką, oliwkami, jajkami i innym dobrem! Smacznego!

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!