tom-car24.com.pl

Biszkopciki z galaretką malinową • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Biszkopciki z galaretką malinową

Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
czekolada mleczna - 100 g
miód - 2 łyżki
woda - 30 ml
żelatyna - 10 g
maliny mrożone - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BISZKOPCIKI:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier biały. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kółka o średnicy 4-5 cm. Lekko stukamy blachą o blat, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Posypujemy biszkopty cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Maliny rozmrażamy i miksujemy. Następnie przecieramy przez sitko i odmierzamy 250 ml. Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę, a po chwili miód. Masę przelewamy do przygotowanych foremek, pozostawiając odrobinę masy na potem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika na tak długo, aż galaretka zamarznie.
Biszkopciki z galaretką malinową

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BISZKOPCIKI

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier biały. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kółka o średnicy 4-5 cm. Lekko stukamy blachą o blat, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Posypujemy biszkopty cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Żelatynę namaczamy w wodzie. Maliny rozmrażamy i miksujemy. Następnie przecieramy przez sitko i odmierzamy 250 ml. Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę, a po chwili miód. Masę przelewamy do przygotowanych foremek, pozostawiając odrobinę masy na potem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika na tak długo, aż galaretka zamarznie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1024,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

205 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

26,6 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy