tom-car24.com.pl

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki

Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 42
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 100 g
jajko - 3 szt.
cukier drobny - 65 g
mąka ziemniaczana - 50 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka i odkładamy na bok, a białka ubijamy mikserem na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając.
2.MIESZAMY MĄKI:
W misce mieszamy ze sobą mąki.
3.DODAJEMY BIAŁKA:
Do miski dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
4.WYKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wykładamy łyżką kleksy z ciasta, formując je w okrągły, lekko spłaszczony kształt. Zostawiamy trochę miejsca pomiędzy kleksami, aby podczas pieczenia biszkopty się nie połączyły.
5.PIECZEMY BISZKOPTY:
Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 12 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.
6.STUDZIMY BISZKOPTY:
Wyciągamy biszkopty z piekarnika i studzimy je na blasze.
Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 42

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka i odkładamy na bok, a białka ubijamy mikserem na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając.

2

MIESZAMY MĄKI

W misce mieszamy ze sobą mąki.

3

DODAJEMY BIAŁKA

Do miski dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

4

WYKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wykładamy łyżką kleksy z ciasta, formując je w okrągły, lekko spłaszczony kształt. Zostawiamy trochę miejsca pomiędzy kleksami, aby podczas pieczenia biszkopty się nie połączyły.

5

PIECZEMY BISZKOPTY

Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 12 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

6

STUDZIMY BISZKOPTY

Wyciągamy biszkopty z piekarnika i studzimy je na blasze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

998,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

23,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,4 g

🌾

Węglowodany

4,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl