tom-car24.com.pl

Szaszłyki z dipem z melona • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Szaszłyki z dipem z melona

Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
cukier trzcinowy - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sos sojowy - 50 ml
sól jodowana - 1 szczypta
melon miodowy - 0,5 szt.
polędwica wieprzowa - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
Sherry - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DREWNIANE PATYCZKI:
do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
2.IMBIR I CZOSNEK:
obieramy i drobno siekamy.
3.ZAGOTOWUJEMY Z SOSEM:
sojowym, cukrem i sherry, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż do uzyskania konsystencji syropu.
4.MELONA OBIERAMY, POZBAWIAMY:
nasion, miąższ drobno kroimy.
5.LISTKI BAZYLII OBRYWAMY:
i siekamy.
6.OBA SKŁADNIKI MIESZAMY:
z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
7.Z FILETÓW USUWAMY:
ścięgna, mięso kroimy najpierw w poprzek na cienkie plastry, a następnie w paski.
8.NAKŁUWAMY NA (OSĄCZONE):
patyczki, tak aby uzyskać kształt fali.
9.GRILLUJEMY NA ALUMINIOWEJ:
tacce grillowej przez 8-10 minut z obu stron, smarując od czasu do czasu marynatą z sherry.
10.PODAJEMY Z DIPEM:
z melona.
Szaszłyki z dipem z melona

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DREWNIANE PATYCZKI

do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.

2

IMBIR I CZOSNEK

obieramy i drobno siekamy.

3

ZAGOTOWUJEMY Z SOSEM

sojowym, cukrem i sherry, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż do uzyskania konsystencji syropu.

4

MELONA OBIERAMY, POZBAWIAMY

nasion, miąższ drobno kroimy.

5

LISTKI BAZYLII OBRYWAMY

i siekamy.

6

OBA SKŁADNIKI MIESZAMY

z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

7

Z FILETÓW USUWAMY

ścięgna, mięso kroimy najpierw w poprzek na cienkie plastry, a następnie w paski.

8

NAKŁUWAMY NA (OSĄCZONE)

patyczki, tak aby uzyskać kształt fali.

9

GRILLUJEMY NA ALUMINIOWEJ

tacce grillowej przez 8-10 minut z obu stron, smarując od czasu do czasu marynatą z sherry.

10

PODAJEMY Z DIPEM

z melona.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1179,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

294,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

24,4 g

🥬

Błonnik

27,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z dipem z melona - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl