tom-car24.com.pl

Bitki wieprzowe • przepis • składniki • przygotowanie

Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
pieczarka - 500 g
woda - 500 ml
bulion - 500 ml
cebula - 2 szt.
śmietana 18% - 2 łyżki
smalec - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
mąka pszenna - 3 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I PIECZARKI:
Cebulę obieramy z łupin i drobno ją kroimy. Pieczarki myjemy i osuszamy, a potem kroimy na plasterki.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na niego cebulę, a po kilku minutach także pieczarki. Pozwalamy składnikom podsmażać się przez 5-6 minut, a gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy jeszcze 100 ml wody i doprawimy solą (ok. ½ łyżeczki). Dusimy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z ognia.
3.PRZYGOTOWUJEMY BITKI:
Mięso oczyszczamy, a następnie kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na desce. Mięso przykrywamy folią spożywczą, a potem czystym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa - w ten sposób zabezpieczamy mięso przed nadmiernym rozerwaniem. Tak przygotowaną karkówkę oprószamy solą (ok. 1 łyżeczka) oraz pieprzem. W brytfannie rozgrzewamy smalec, a potem wrzucamy do niego mięso. Najlepiej robić to partiami, wkładając po maksymalnie dwa kawałki mięsa. Przesmażamy bitki z obydwu stron, a gdy wszystkie nabiorą złocisto-brązowego koloru, całość podlewamy wodą oraz bulionem.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebulę oraz pieczarki wraz z płynem dodajemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy przez 5 minut na małym ogniu.
5.PRZYPRAWIAMY BITKI:
Do gotującego się sosu dodajemy paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
6.DODAJEMY ZASMAŻKĘ:
Patelnię po cebuli i pieczarkach myjemy i osuszamy, a potem rozgrzewamy na niej masło. Gdy się rozpuści, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy, tworząc zasmażkę. Następnie dodajemy ją do duszących się bitek i mieszamy. Sos po kilku minutach powinien się zagęścić. Duś całość jeszcze przez 10 minut.
7.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Ściągamy naczynie z ognia, a następnie delikatnie zabielamy sos śmietaną. To ważne, aby sosu dalej nie gotować, ponieważ może się zważyć. Zamiast dodawać śmietankę bezpośrednio do sosu, najpierw możemy wymieszać ją w kubku z dwiema łyżkami sosu, aby podnieść jej temperaturę, a dopiero potem dodać do bitek. Całość mieszamy.
8.WYKAŃCZAMY POTRAWĘ:
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy. Gotowe bitki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Bitki wieprzowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę obieramy z łupin i drobno ją kroimy. Pieczarki myjemy i osuszamy, a potem kroimy na plasterki.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na niego cebulę, a po kilku minutach także pieczarki. Pozwalamy składnikom podsmażać się przez 5-6 minut, a gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy jeszcze 100 ml wody i doprawimy solą (ok. ½ łyżeczki). Dusimy jeszcze przez 2 minuty i ściągamy z ognia.

3

PRZYGOTOWUJEMY BITKI

Mięso oczyszczamy, a następnie kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na desce. Mięso przykrywamy folią spożywczą, a potem czystym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa - w ten sposób zabezpieczamy mięso przed nadmiernym rozerwaniem. Tak przygotowaną karkówkę oprószamy solą (ok. 1 łyżeczka) oraz pieprzem. W brytfannie rozgrzewamy smalec, a potem wrzucamy do niego mięso. Najlepiej robić to partiami, wkładając po maksymalnie dwa kawałki mięsa. Przesmażamy bitki z obydwu stron, a gdy wszystkie nabiorą złocisto-brązowego koloru, całość podlewamy wodą oraz bulionem.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę oraz pieczarki wraz z płynem dodajemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy przez 5 minut na małym ogniu.

5

PRZYPRAWIAMY BITKI

Do gotującego się sosu dodajemy paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.

6

DODAJEMY ZASMAŻKĘ

Patelnię po cebuli i pieczarkach myjemy i osuszamy, a potem rozgrzewamy na niej masło. Gdy się rozpuści, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy, tworząc zasmażkę. Następnie dodajemy ją do duszących się bitek i mieszamy. Sos po kilku minutach powinien się zagęścić. Duś całość jeszcze przez 10 minut.

7

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Ściągamy naczynie z ognia, a następnie delikatnie zabielamy sos śmietaną. To ważne, aby sosu dalej nie gotować, ponieważ może się zważyć. Zamiast dodawać śmietankę bezpośrednio do sosu, najpierw możemy wymieszać ją w kubku z dwiema łyżkami sosu, aby podnieść jej temperaturę, a dopiero potem dodać do bitek. Całość mieszamy.

8

WYKAŃCZAMY POTRAWĘ

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy. Gotowe bitki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2037,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,5 kcal

🥑

Tłuszcz

47 g

🌾

Węglowodany

17,8 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

52 g

Podobne przepisy

Bitki wieprzowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl