Placuszki z kaszy manny • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY KASZĘ MLEKIEM
Do miski wsyp kaszę, a potem zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na bok na 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Oddziel białka od żółtek. Banana rozgnieć na puree i wymieszaj z żółtkami.
UBIJAMY BIAŁKA
Do wysokiego naczynia dodaj białka, a potem odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miski z kaszą dodaj banana z żółtkiem i wymieszaj. Potem dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej placuszki. Wystarczą ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Kontroluj proces smażenia, by nie przypalić nadmiernie placuszków.
SERWUJEMY PLACUSZKI
Ułóż placuszki na talerzach, a następnie każdą porcję udekoruj dżemem i gotowe! W przypadku małych dzieci możesz zamienić dżem na świeże owoce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1729 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
432,2 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
61,7 g
Błonnik
2,5 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Ciasto migdałowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto migdałowe ze śliwkami z zaledwie sześciu składników. Poświęć godzinę na jego przygotowanie i pieczenie, i ciesz się smakiem tych pysznych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Som tam - sałatka tajska
Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu termorobota MC Smart ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!

Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!