tom-car24.com.pl

Placuszki z kaszy manny • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Placuszki z kaszy manny

Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza manna - 220 g
mleko - 200 ml
jajko - 2 szt.
olej kokosowy - 50 ml
banan - 1 szt.
sól - 2 g
dżem truskawkowy - 100 g
malina -

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY KASZĘ MLEKIEM:
Do miski wsyp kaszę, a potem zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na bok na 10-15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Oddziel białka od żółtek. Banana rozgnieć na puree i wymieszaj z żółtkami.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
Do wysokiego naczynia dodaj białka, a potem odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski z kaszą dodaj banana z żółtkiem i wymieszaj. Potem dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki.
5.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej placuszki. Wystarczą ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Kontroluj proces smażenia, by nie przypalić nadmiernie placuszków.
6.SERWUJEMY PLACUSZKI:
Ułóż placuszki na talerzach, a następnie każdą porcję udekoruj dżemem i gotowe! W przypadku małych dzieci możesz zamienić dżem na świeże owoce.
Placuszki z kaszy manny

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY KASZĘ MLEKIEM

Do miski wsyp kaszę, a potem zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na bok na 10-15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Oddziel białka od żółtek. Banana rozgnieć na puree i wymieszaj z żółtkami.

3

UBIJAMY BIAŁKA

Do wysokiego naczynia dodaj białka, a potem odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski z kaszą dodaj banana z żółtkiem i wymieszaj. Potem dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki.

5

SMAŻYMY PLACUSZKI

Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej placuszki. Wystarczą ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Kontroluj proces smażenia, by nie przypalić nadmiernie placuszków.

6

SERWUJEMY PLACUSZKI

Ułóż placuszki na talerzach, a następnie każdą porcję udekoruj dżemem i gotowe! W przypadku małych dzieci możesz zamienić dżem na świeże owoce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1729 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

432,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

61,7 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

10,3 g

Podobne przepisy