tom-car24.com.pl

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą

Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 4 szt.
fasola czerwona z puszki - 410 g
imbir mielony - 1 łyżka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 1,5 l
ziemniak - 500 g
pomidory krojone z puszki - 480 g
ząbek czosnku - 3 szt.
mięso wołowe, gulasz - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PAPRYKI:
W OGNIU:Papryki w całości pieczemy w ogniu, aż ich skórka całkowicie ściemnieje z każdej strony. Wciąż gorące przekładamy do miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po upływie czasu miąższ papryk oddzielamy od zwęglonej skórki i kroimy w dużą, nieregularną kostkę.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Pokrojone na kawałki mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i smażymy z każdej strony w kociołku (na ogniu) lub w głębokim garnku (na gazie) na mocno rozgrzanym oleju.
3.GOTUJEMY MIĘSO:
Mięso zalewamy połową wody, a kociołek (lub garnek) przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45-60 minut do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania uzależniamy od wielkości kawałków mięsa.
4.DODAJEMY ZIEMNIAKI:
Gdy mięso zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą, nieregularną kostkę. Gotujemy ok. 15-20 minut.
5.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy, mieszając, aż połączy się z resztą składników.
6.GOTUJEMY I PODAJEMY BOGRACZ:
Przesmażone warzywa z pomidorami dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy upieczoną, pokrojoną w dużą kostkę paprykę i fasolę (razem z zalewą). Gotujemy ok. 5-7 minut. Opcjonalnie: pod koniec gotowania ponownie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy cukier. Mieszamy.
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PAPRYKI

W OGNIU:Papryki w całości pieczemy w ogniu, aż ich skórka całkowicie ściemnieje z każdej strony. Wciąż gorące przekładamy do miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po upływie czasu miąższ papryk oddzielamy od zwęglonej skórki i kroimy w dużą, nieregularną kostkę.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Pokrojone na kawałki mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i smażymy z każdej strony w kociołku (na ogniu) lub w głębokim garnku (na gazie) na mocno rozgrzanym oleju.

3

GOTUJEMY MIĘSO

Mięso zalewamy połową wody, a kociołek (lub garnek) przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45-60 minut do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania uzależniamy od wielkości kawałków mięsa.

4

DODAJEMY ZIEMNIAKI

Gdy mięso zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą, nieregularną kostkę. Gotujemy ok. 15-20 minut.

5

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w dużą kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy, mieszając, aż połączy się z resztą składników.

6

GOTUJEMY I PODAJEMY BOGRACZ

Przesmażone warzywa z pomidorami dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy upieczoną, pokrojoną w dużą kostkę paprykę i fasolę (razem z zalewą). Gotujemy ok. 5-7 minut. Opcjonalnie: pod koniec gotowania ponownie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy cukier. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2914,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

48,5 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy