tom-car24.com.pl

Trifle z kremem spekulatius • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Trifle z kremem spekulatius

Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka korzenne - 300 g
masło - 4 łyżki
orzech pekan - 110 g
cukier puder - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
ser mascarpone - 500 g
krem z ciasteczek korzennych - 350 g
śmietana 36% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Masło roztapiamy, orzechy pekan dość drobno siekamy. Ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozgniatamy na mniejsze kawałki używając wałka. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kruszonkę pieczemy przez ok. 10 minut. Całość studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM SPEKULATIUS:
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej krem Spekulatius. Odczekujemy kilka minut, aż krem się rozpuści i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Gotowy krem odkładamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE:
Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno.
4.SKŁADAMY TRIFFLE:
Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy ⅓ kruszonki, następnie przekładamy do naczynia połowę kremu Spekulatius i połowę kremu z mascarpone. Całość powtarzamy, na koniec dekorując deser ostatnią ⅓ kruszonki.
Trifle z kremem spekulatius

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Masło roztapiamy, orzechy pekan dość drobno siekamy. Ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozgniatamy na mniejsze kawałki używając wałka. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kruszonkę pieczemy przez ok. 10 minut. Całość studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM SPEKULATIUS

Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej krem Spekulatius. Odczekujemy kilka minut, aż krem się rozpuści i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Gotowy krem odkładamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM MASCARPONE

Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno.

4

SKŁADAMY TRIFFLE

Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy ⅓ kruszonki, następnie przekładamy do naczynia połowę kremu Spekulatius i połowę kremu z mascarpone. Całość powtarzamy, na koniec dekorując deser ostatnią ⅓ kruszonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7290,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

729,1 kcal

🥑

Tłuszcz

57,5 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Trifle z kremem spekulatius - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl