tom-car24.com.pl

Bułeczki drożdżowe à la dynie • przepis • składniki • przygotowanie

Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Bułeczki drożdżowe à la dynie

Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

mleko 3,2% - 150 ml
drożdże świeże - 20 g
cukier - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 300 g
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 100 g
papryka czerwona - 50 g
mozzarella - 100 g
szynka wieprzowa - 100 g
parmezan tarty - 50 g
czosnek granulowany - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy do nich cukier i całość dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając drożdże, aż powstanie pasta. Do tak przygotowanych drożdży wlewamy część mleka i całość ponownie mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę mieszamy z solą, granulowanym czosnkiem i papryką i dodajemy do misy robota kuchennego. Następnie wlewamy do niej mleko z drożdżami i cukrem oraz dodajemy żółtko i pozostałe mleko. Składniki wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3.PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PIECZARKI:
Szalotkę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie cebulę podsmażamy na patelni i kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Całość jeszcze przez chwilę smażymy i przekładamy do miski.
4.KROIMY SKŁADNIKI FARSZU:
Czerwoną paprykę, mozzarellę i szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5.MIESZAMY SKŁADNIKI FARSZU:
Wymieszane składniki doprawiamy tartym serem dojrzewającym oraz granulowanym czosnkiem i mieloną papryką.
6.NADZIEWAMY BUŁECZKI:
Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Formujemy z nich kuleczki, które następnie rozciągamy w dłoniach, aż powstaną koła. Na środek każdego z kół nakładamy 1-2 łyżki nadzienia i sklejamy ciasto, ponownie tworząc kulki. Kulki układamy na blasze do pieczenia, w dość dużych odstępach, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
7.FORMUJEMY Z BUŁECZEK DYNIE:
Sznurki moczymy w oliwie i wiążemy tak, aby powstała swego rodzaju gwiazdka z ośmioma ramionami, z pętelką w środku. Na pętelce związanych sznurków układamy bułeczkę i podnosimy wszystkie sznurki tak, aby delikatnie wbiły się w bułeczkę, tworząc kształt dyni. Tak przygotowane sznurki wiążemy na górze bułeczek i obcinamy ich nadmiar. Gotowe dyniowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy pod bawełnianą ściereczkę, aby jeszcze trochę urosły.
8.PIECZEMY BUŁECZKI:
Podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone studzimy i delikatnie zdejmujemy z nich sznurek.
Bułeczki drożdżowe à la dynie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM

Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy do nich cukier i całość dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając drożdże, aż powstanie pasta. Do tak przygotowanych drożdży wlewamy część mleka i całość ponownie mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę mieszamy z solą, granulowanym czosnkiem i papryką i dodajemy do misy robota kuchennego. Następnie wlewamy do niej mleko z drożdżami i cukrem oraz dodajemy żółtko i pozostałe mleko. Składniki wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

3

PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PIECZARKI

Szalotkę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie cebulę podsmażamy na patelni i kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Całość jeszcze przez chwilę smażymy i przekładamy do miski.

4

KROIMY SKŁADNIKI FARSZU

Czerwoną paprykę, mozzarellę i szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

5

MIESZAMY SKŁADNIKI FARSZU

Wymieszane składniki doprawiamy tartym serem dojrzewającym oraz granulowanym czosnkiem i mieloną papryką.

6

NADZIEWAMY BUŁECZKI

Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Formujemy z nich kuleczki, które następnie rozciągamy w dłoniach, aż powstaną koła. Na środek każdego z kół nakładamy 1-2 łyżki nadzienia i sklejamy ciasto, ponownie tworząc kulki. Kulki układamy na blasze do pieczenia, w dość dużych odstępach, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

7

FORMUJEMY Z BUŁECZEK DYNIE

Sznurki moczymy w oliwie i wiążemy tak, aby powstała swego rodzaju gwiazdka z ośmioma ramionami, z pętelką w środku. Na pętelce związanych sznurków układamy bułeczkę i podnosimy wszystkie sznurki tak, aby delikatnie wbiły się w bułeczkę, tworząc kształt dyni. Tak przygotowane sznurki wiążemy na górze bułeczek i obcinamy ich nadmiar. Gotowe dyniowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy pod bawełnianą ściereczkę, aby jeszcze trochę urosły.

8

PIECZEMY BUŁECZKI

Podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone studzimy i delikatnie zdejmujemy z nich sznurek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2380,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

297,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

32,5 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy