tom-car24.com.pl

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie

Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki

Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwki czarne - 30 g
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
jajko - 2 szt.
chleb drwalski - 80 g
cebula dymka - 1 szt.
rozmaryn świeży - 40 g
mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 250 g
przecier pomidorowy - 2 łyżki
ser feta - 250 g
tymianek świeży - 33 g
ogórek - 1 szt.
szalotka - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt grecki - 400 g
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
mięta świeża - 25 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OGÓREK:
zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz na sicie z nadmiaru wody.
2.PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONA:
pergaminem tarkę sito Mięsny chlebek Do miski dajemy mięso mielone, pokrojone w drobną kostkę cukinię i paprykę, czarne oliwki pokrojone w talarki, posiekany i roztarty ząbek czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę fetę.
3.KROMKI CHLEBA POKROJONE:
w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem.
4.DOPRAWIAMY OSTRA I:
słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
5.W OSOBNEJ MISECZCE:
mieszamy jaja i dodajemy do farszu. DOKŁADNIE MIESZAMY: rękoma.
6.BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
pergaminowym, papier polewamy oliwa.
7.NA PERGAMIN PRZEKŁADAMY:
uformowany chlebek. POWIERZCHNIE CHLEBKA POLEWAMY: oliwa.
8.DOOKOŁA CHLEBKA KŁADZIEMY:
gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem.
9.CHLEBEK Z DODATKAMI:
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.
10.TZATZIKI POSIEKANY SZCZYPIOREK:
oraz porwane na mniejsze kawałki liście mięty przekładamy do miski.
11.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE:
szalotki, posiekany czosnek oraz starty wcześniej, odsączony z nadmiaru wody ogórek.
12.NASTĘPNIE DODAJEMY JOGURT:
typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. DOPRAWIAMY PIEPRZEM I: sola.
13.DOKŁADNIE MIESZAMY. TZATZIKI PRZEKŁADAMY DO:
miseczki.
14.DEKORUJEMY LISTKAMI MIĘTY,:
posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.
15.UPIECZONY CHLEBEK PRZEKŁADAMY:
na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami.
16.CHLEBEK POLEWAMY SOSEM:
pozostałym na blaszce, na której się piekł.
17.DEKORUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI:
świeżego rozmarynu. PODAJEMY Z SOSEM: tzatziki.
Chlebek mięsny po grecku z tzatziki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OGÓREK

zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dokładnie odsącz na sicie z nadmiaru wody.

2

PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONA

pergaminem tarkę sito Mięsny chlebek Do miski dajemy mięso mielone, pokrojone w drobną kostkę cukinię i paprykę, czarne oliwki pokrojone w talarki, posiekany i roztarty ząbek czosnku, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę fetę.

3

KROMKI CHLEBA POKROJONE

w kostkę dodajemy do mielonego mięsa wraz z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem z dymki i tymiankiem.

4

DOPRAWIAMY OSTRA I

słodka papryka, pieprzem, sola oraz dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.

5

W OSOBNEJ MISECZCE

mieszamy jaja i dodajemy do farszu. DOKŁADNIE MIESZAMY: rękoma.

6

BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

pergaminowym, papier polewamy oliwa.

7

NA PERGAMIN PRZEKŁADAMY

uformowany chlebek. POWIERZCHNIE CHLEBKA POLEWAMY: oliwa.

8

DOOKOŁA CHLEBKA KŁADZIEMY

gałązki świeżego rozmarynu i gałązki z pomidorami koktajlowymi, które polewamy oliwa z oliwek, doprawiamy sola i pieprzem.

9

CHLEBEK Z DODATKAMI

wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy od 45 minut do godziny.

10

TZATZIKI POSIEKANY SZCZYPIOREK

oraz porwane na mniejsze kawałki liście mięty przekładamy do miski.

11

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE

szalotki, posiekany czosnek oraz starty wcześniej, odsączony z nadmiaru wody ogórek.

12

NASTĘPNIE DODAJEMY JOGURT

typu greckiego i doprawiamy ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. DOPRAWIAMY PIEPRZEM I: sola.

13

DOKŁADNIE MIESZAMY. TZATZIKI PRZEKŁADAMY DO

miseczki.

14

DEKORUJEMY LISTKAMI MIĘTY,

posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki.

15

UPIECZONY CHLEBEK PRZEKŁADAMY

na talerz, dekorujemy upieczonymi pomidorami.

16

CHLEBEK POLEWAMY SOSEM

pozostałym na blaszce, na której się piekł.

17

DEKORUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI

świeżego rozmarynu. PODAJEMY Z SOSEM: tzatziki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1901,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

475,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

29,5 g

💪

Białko

29,5 g

Podobne przepisy