Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Bułki nacinamy od góry tak, aby na każdej powstało 6-8 trójkątów. Ser limburger kroimy w plasterki. Natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek drobno siekamy.
SMARUJEMY PLASTERKI SERA OLIWĄ
Do miseczki dodajemy oliwę, posiekane zioła i czosnek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy jedną stronę każdego plasterka sera.
ZAPIEKAMY BUŁKI
Doprawione plastry sera wkładamy w nacięcia w bułkach. Tak przygotowane pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1072 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
536 kcal
Tłuszcz
33,6 g
Węglowodany
30,4 g
Błonnik
0,4 g
Białko
26,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie pancakes
Pancakes Kingi są ekspresowe, lekkie i takie owocowe za sprawą jogurtowego smoothie! Przepis idealny dla fanów słodkich śniadań.

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.