tom-car24.com.pl

Bułki do hamburgerów • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe bułki do hamburgerów? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i przygotuj prawdziwą, amerykańską ucztę.

Bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i przygotuj prawdziwą, amerykańską ucztę.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 50 g
cukier - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 20 g
mąka orkiszowa - 550 g
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
sól morska - 1 łyżka
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU:
Pokrojone na kawałki masło włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier. Podgrzewać (bez miarki)3 minuty/prędkość 1/37°C. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i mieszać (bez miarki)2 minuty/prędkość 1/37°C.Miarkę zatknąć w otwór pokrywy. Rozczyn odstawić na 2 minuty.
2.ZAGNIATANIE CIASTA:
Do rozczynu dodać mąkę, sól i jajko. Zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogramknead/2 minuty.
3.WYRASTANIE CIASTA:
Wnętrze miski lekko oprószyć mąką i włożyć do niej ciasto. Posypać je mąką, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
4.FORMOWANIE BUŁECZEK:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papier do pieczenia rozłożyć na blasze. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na posypanej mąką stolnicy i uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką do naczyń i odstawić jeszcze na 10 minut, żeby wyrosły.
5.PIECZENIE BUŁECZEK:
W tym czasie rozmącić żółtko z mlekiem i posmarować nim bułeczki. Posypać je sezamem, solą lub makiem. Piec na środkowym poziomie piekarnika 25 minut, aż będą złotobrązowe. Bułeczki przed użyciem muszą zupełnie ostygnąć.
Bułki do hamburgerów

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU

Pokrojone na kawałki masło włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier. Podgrzewać (bez miarki)3 minuty/prędkość 1/37°C. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i mieszać (bez miarki)2 minuty/prędkość 1/37°C.Miarkę zatknąć w otwór pokrywy. Rozczyn odstawić na 2 minuty.

2

ZAGNIATANIE CIASTA

Do rozczynu dodać mąkę, sól i jajko. Zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogramknead/2 minuty.

3

WYRASTANIE CIASTA

Wnętrze miski lekko oprószyć mąką i włożyć do niej ciasto. Posypać je mąką, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

4

FORMOWANIE BUŁECZEK

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papier do pieczenia rozłożyć na blasze. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na posypanej mąką stolnicy i uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką do naczyń i odstawić jeszcze na 10 minut, żeby wyrosły.

5

PIECZENIE BUŁECZEK

W tym czasie rozmącić żółtko z mlekiem i posmarować nim bułeczki. Posypać je sezamem, solą lub makiem. Piec na środkowym poziomie piekarnika 25 minut, aż będą złotobrązowe. Bułeczki przed użyciem muszą zupełnie ostygnąć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2541,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

46,7 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

10,8 g

Podobne przepisy