Megahamburgery wieprzowe • przepis • składniki • przygotowanie
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 BLACHY
3 kawałki pergaminu patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Przygotuj suszoną cebulę: 1 świeżą cebulę drobno pokrój i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 30-40 minut.Ziemniaki w przyprawach Dokładnie umyt i pokrojone w ćwiartki ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
POLEWAMY OLEJEM
rzepakowym.
POSYPUJEMY SUSZONYM TYMIANKIEM,
rozmarynem, papryką ostrą w proszku oraz kminkiem.
ZIEMNIAKI DOPRAWIAMY ODROBINĄ
soli i pieprzu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIAKI
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) na 20-25 minut.
PODCZAS PIECZENIA ZIEMNIAKI
mieszamy od czasu do czasu.
PIECZONY BOCZEK PLASTRY
boczku układamy na drugiej blaszce wyłożonej pergaminem.
BOCZEK WKŁADAMY DO
piekarnika, w którym pieką się ziemniaki.
PIECZEMY, AŻ BOCZEK
stanie się chrupiący.
KOTLETY DO HAMBURGERÓW
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w talarki korniszony, pieprz cayenne, sól, pieprz i sos barbecue.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,
wyrabiamy.
KAWAŁEK PERGAMINU UKŁADAMY
na desce do krojenia, papier polewamy olejem rzepakowym.
Z MIĘSA FORMUJEMY
8 kuleczek, układamy na papierze, naciskamy, formując kotlety, których średnica nie powinna być większa niż średnica bułek do hamburgerów.
MIĘSO WKŁADAMY DO
lodówki na 10-15 minut.
PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY
olejem rzepakowym.
SMAŻYMY KOTLETY
ok. 3 MINUT Z: każdej strony.
NASTĘPNIE PODSMAŻONE MIĘSO
wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).
SOS DO MISKI
przekładamy śmietanę, ketchup, dodajemy sok z cytryny, suszoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI: i pieprzu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
BUŁKI DO HAMBURGERÓW
Podgrzewamy patelnię grillową. BUŁKI PRZEKRAWAMY NA: pół.
POŁÓWKI BUŁEK SMARUJEMY
masłem orzechowym.
BUŁKI UKŁADAMY NA
patelni posmarowaną częścią do dołu, chwilę prażymy – zarumienione zdejmujemy z patelni.
NA DOLNE CZĘŚCI
bułek kładziemy plasterek sera, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 5 minut.
NA PATELNI GRILLOWEJ
smażymy krążki cebuli z niewielką ilością oleju rzepakowego.
DELIKATNIE PODSMAŻAMY PRZEZ
ok. 2 MINUTY.
JAK PODAWAĆ NA
wypieczoną połówkę bułki z serem kładziemy pokrojoną wdrobne paski sałatę, 2 krążki pomidora oraz krążki podsmażonej cebulki.
NA CEBULĘ NAKŁADAMY
mięso, które smarujemy sosem.
NA KOTLECIE UKŁADAMY
kawałek boczku.
HAMBURGERA PRZYKRYWAMY GÓRNĄ
połówką bułki.
PODAJEMY NA TALERZU
obok miseczki z pieczonymi ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5570,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1392,7 kcal
Tłuszcz
81,9 g
Węglowodany
103,6 g
Błonnik
61,6 g
Białko
61,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Zupa krem z dyni i grochu
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!