tom-car24.com.pl

Megahamburgery wieprzowe • przepis • składniki • przygotowanie

Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Megahamburgery wieprzowe

Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

sałata lodowa - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
bułka hamburgerowa - 8 szt.
boczek parzony - 80 g
masło orzechowe - 25 g
serek topiony - 160 g
kminek cały - 2 szczypty
ziemniak - 500 g
papryka mielona ostra - 1 łyżka
rozmaryn suszony - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
pieprz cayenne - 2 szczypty
sos barbecue - 2 łyżki
ogórek konserwowy - 5 szt.
cebula - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe - 750 g
ketchup - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
cebula suszona - 1 łyżka
śmietana 30% - 200 g
szczypior cebuli - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 BLACHY:
3 kawałki pergaminu patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Przygotuj suszoną cebulę: 1 świeżą cebulę drobno pokrój i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 30-40 minut.Ziemniaki w przyprawach Dokładnie umyt i pokrojone w ćwiartki ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.POLEWAMY OLEJEM:
rzepakowym.
3.POSYPUJEMY SUSZONYM TYMIANKIEM,:
rozmarynem, papryką ostrą w proszku oraz kminkiem.
4.ZIEMNIAKI DOPRAWIAMY ODROBINĄ:
soli i pieprzu.
5.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
6.TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIAKI:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) na 20-25 minut.
7.PODCZAS PIECZENIA ZIEMNIAKI:
mieszamy od czasu do czasu.
8.PIECZONY BOCZEK PLASTRY:
boczku układamy na drugiej blaszce wyłożonej pergaminem.
9.BOCZEK WKŁADAMY DO:
piekarnika, w którym pieką się ziemniaki.
10.PIECZEMY, AŻ BOCZEK:
stanie się chrupiący.
11.KOTLETY DO HAMBURGERÓW:
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w talarki korniszony, pieprz cayenne, sól, pieprz i sos barbecue.
12.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,:
wyrabiamy.
13.KAWAŁEK PERGAMINU UKŁADAMY:
na desce do krojenia, papier polewamy olejem rzepakowym.
14.Z MIĘSA FORMUJEMY:
8 kuleczek, układamy na papierze, naciskamy, formując kotlety, których średnica nie powinna być większa niż średnica bułek do hamburgerów.
15.MIĘSO WKŁADAMY DO:
lodówki na 10-15 minut.
16.PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY:
olejem rzepakowym.
17.SMAŻYMY KOTLETY:
ok. 3 MINUT Z: każdej strony.
18.NASTĘPNIE PODSMAŻONE MIĘSO:
wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).
19.SOS DO MISKI:
przekładamy śmietanę, ketchup, dodajemy sok z cytryny, suszoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI: i pieprzu.
20.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
21.BUŁKI DO HAMBURGERÓW:
Podgrzewamy patelnię grillową. BUŁKI PRZEKRAWAMY NA: pół.
22.POŁÓWKI BUŁEK SMARUJEMY:
masłem orzechowym.
23.BUŁKI UKŁADAMY NA:
patelni posmarowaną częścią do dołu, chwilę prażymy – zarumienione zdejmujemy z patelni.
24.NA DOLNE CZĘŚCI:
bułek kładziemy plasterek sera, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 5 minut.
25.NA PATELNI GRILLOWEJ:
smażymy krążki cebuli z niewielką ilością oleju rzepakowego.
26.DELIKATNIE PODSMAŻAMY PRZEZ:
ok. 2 MINUTY.
27.JAK PODAWAĆ NA:
wypieczoną połówkę bułki z serem kładziemy pokrojoną wdrobne paski sałatę, 2 krążki pomidora oraz krążki podsmażonej cebulki.
28.NA CEBULĘ NAKŁADAMY:
mięso, które smarujemy sosem.
29.NA KOTLECIE UKŁADAMY:
kawałek boczku.
30.HAMBURGERA PRZYKRYWAMY GÓRNĄ:
połówką bułki.
31.PODAJEMY NA TALERZU:
obok miseczki z pieczonymi ziemniakami.
Megahamburgery wieprzowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 BLACHY

3 kawałki pergaminu patelnię grillową rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Przygotuj suszoną cebulę: 1 świeżą cebulę drobno pokrój i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 30-40 minut.Ziemniaki w przyprawach Dokładnie umyt i pokrojone w ćwiartki ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

POLEWAMY OLEJEM

rzepakowym.

3

POSYPUJEMY SUSZONYM TYMIANKIEM,

rozmarynem, papryką ostrą w proszku oraz kminkiem.

4

ZIEMNIAKI DOPRAWIAMY ODROBINĄ

soli i pieprzu.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

6

TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIAKI

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) na 20-25 minut.

7

PODCZAS PIECZENIA ZIEMNIAKI

mieszamy od czasu do czasu.

8

PIECZONY BOCZEK PLASTRY

boczku układamy na drugiej blaszce wyłożonej pergaminem.

9

BOCZEK WKŁADAMY DO

piekarnika, w którym pieką się ziemniaki.

10

PIECZEMY, AŻ BOCZEK

stanie się chrupiący.

11

KOTLETY DO HAMBURGERÓW

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w talarki korniszony, pieprz cayenne, sól, pieprz i sos barbecue.

12

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,

wyrabiamy.

13

KAWAŁEK PERGAMINU UKŁADAMY

na desce do krojenia, papier polewamy olejem rzepakowym.

14

Z MIĘSA FORMUJEMY

8 kuleczek, układamy na papierze, naciskamy, formując kotlety, których średnica nie powinna być większa niż średnica bułek do hamburgerów.

15

MIĘSO WKŁADAMY DO

lodówki na 10-15 minut.

16

PATELNIĘ GRILLOWĄ SMARUJEMY

olejem rzepakowym.

17

SMAŻYMY KOTLETY

ok. 3 MINUT Z: każdej strony.

18

NASTĘPNIE PODSMAŻONE MIĘSO

wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).

19

SOS DO MISKI

przekładamy śmietanę, ketchup, dodajemy sok z cytryny, suszoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. PRZYPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI: i pieprzu.

20

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

21

BUŁKI DO HAMBURGERÓW

Podgrzewamy patelnię grillową. BUŁKI PRZEKRAWAMY NA: pół.

22

POŁÓWKI BUŁEK SMARUJEMY

masłem orzechowym.

23

BUŁKI UKŁADAMY NA

patelni posmarowaną częścią do dołu, chwilę prażymy – zarumienione zdejmujemy z patelni.

24

NA DOLNE CZĘŚCI

bułek kładziemy plasterek sera, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 5 minut.

25

NA PATELNI GRILLOWEJ

smażymy krążki cebuli z niewielką ilością oleju rzepakowego.

26

DELIKATNIE PODSMAŻAMY PRZEZ

ok. 2 MINUTY.

27

JAK PODAWAĆ NA

wypieczoną połówkę bułki z serem kładziemy pokrojoną wdrobne paski sałatę, 2 krążki pomidora oraz krążki podsmażonej cebulki.

28

NA CEBULĘ NAKŁADAMY

mięso, które smarujemy sosem.

29

NA KOTLECIE UKŁADAMY

kawałek boczku.

30

HAMBURGERA PRZYKRYWAMY GÓRNĄ

połówką bułki.

31

PODAJEMY NA TALERZU

obok miseczki z pieczonymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5570,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1392,7 kcal

🥑

Tłuszcz

81,9 g

🌾

Węglowodany

103,6 g

🥬

Błonnik

61,6 g

💪

Białko

61,6 g

Podobne przepisy

Megahamburgery wieprzowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl