tom-car24.com.pl

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku • przepis • składniki • przygotowanie

Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku

Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak filety z piersi - 3 szt.
bułka tarta - 120 g
jajko - 3 szt.
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
olej - 80 ml
passata pomidorowa - 550 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
bazylia świeża - 3 gałązki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
mozzarella - 250 g
parmiggiano reggiano - 25 g
makaron spaghetti - 60 g
woda - 2 l
sól - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Filety dzielimy na pół, wycinając z nich 6 kotletów. Przykrywamy je folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PANIERUJEMY KURCZAKA:
Płatki parmezanu drobno siekamy i przekładamy je do talerza, następnie dodajemy bułkę tartą i czosnek, a potem mieszamy. W misce przygotowujemy rozbełtane jajka. Kurczaka najpierw moczymy w jajku, a potem panierujemy w bułce i lekko dociskamy panierkę, by lepiej się przykleiła.
3.PODSMAŻAMY KURCZAKA:
Na patelni rozgrzewamy ½ porcji oleju na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim kurczaka, aż stanie się rumiany z obu stron. Podsmażonego kurczaka układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Patelnię myjemy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej czosnek, a następnie dodajemy passatę. Dusimy przez 5 minut. Potem doprawiamy solą i pieprzem.
5.GOTUJEMY MAKARON:
Do garnka wlewamy wodę i solimy ją. Zagotowujemy ją i dodajemy makaron spaghetti. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 3 minuty od wyznaczonego czasu gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy makaron i zostawiamy na sicie, ale nie wylewamy wody.
6.DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA MAKARONU DO SOSU:
Lekko zredukowany sos podlewamy 2 łyżkami wody z gotowania makaronu i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy. Dalej gotujemy sos przez 5 minut. Pod koniec dodajemy także bazylię.
7.KROIMY MOZZARELLĘ:
Mozzarellę wyciągamy z opakowania i odsączamy. Kroimy ją w drobne paski.
8.UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU:
Do naczynia wlewamy połowę sosu, następnie układamy na nim podsmażonego kurczaka i podlewamy kolejną porcją sosu. Całość posypujemy mozzarellą i resztą parmezanu.
9.PIECZEMY CHICKEN PARM:
Naczynie wkładamy do pieca i pieczemy przez 12-13 minut, aż cały ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
10.SERWUJEMY POTRAWĘ:
Garnek z wodą po gotowaniu makaronu ustawiamy na kuchence i ponownie doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zanurzamy w wodzie makaron i delikatnie podgrzewamy go przez 2-3 minuty. Odcedzamy, wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy porcję kurczaka wraz z sosem.
Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Filety dzielimy na pół, wycinając z nich 6 kotletów. Przykrywamy je folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PANIERUJEMY KURCZAKA

Płatki parmezanu drobno siekamy i przekładamy je do talerza, następnie dodajemy bułkę tartą i czosnek, a potem mieszamy. W misce przygotowujemy rozbełtane jajka. Kurczaka najpierw moczymy w jajku, a potem panierujemy w bułce i lekko dociskamy panierkę, by lepiej się przykleiła.

3

PODSMAŻAMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzewamy ½ porcji oleju na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim kurczaka, aż stanie się rumiany z obu stron. Podsmażonego kurczaka układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Patelnię myjemy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej czosnek, a następnie dodajemy passatę. Dusimy przez 5 minut. Potem doprawiamy solą i pieprzem.

5

GOTUJEMY MAKARON

Do garnka wlewamy wodę i solimy ją. Zagotowujemy ją i dodajemy makaron spaghetti. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 3 minuty od wyznaczonego czasu gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy makaron i zostawiamy na sicie, ale nie wylewamy wody.

6

DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA MAKARONU DO SOSU

Lekko zredukowany sos podlewamy 2 łyżkami wody z gotowania makaronu i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy. Dalej gotujemy sos przez 5 minut. Pod koniec dodajemy także bazylię.

7

KROIMY MOZZARELLĘ

Mozzarellę wyciągamy z opakowania i odsączamy. Kroimy ją w drobne paski.

8

UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU

Do naczynia wlewamy połowę sosu, następnie układamy na nim podsmażonego kurczaka i podlewamy kolejną porcją sosu. Całość posypujemy mozzarellą i resztą parmezanu.

9

PIECZEMY CHICKEN PARM

Naczynie wkładamy do pieca i pieczemy przez 12-13 minut, aż cały ser się roztopi i delikatnie zarumieni.

10

SERWUJEMY POTRAWĘ

Garnek z wodą po gotowaniu makaronu ustawiamy na kuchence i ponownie doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zanurzamy w wodzie makaron i delikatnie podgrzewamy go przez 2-3 minuty. Odcedzamy, wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy porcję kurczaka wraz z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4198,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

699,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

46,9 g

Podobne przepisy

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl