tom-car24.com.pl

Makaron z sosem grzybowym à la boloński • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Makaron z sosem grzybowym à la boloński

Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 250 g
pieczarki brązowe - 250 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
woda - 400 ml
seler naciowy - 2 łodygi
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
masło - 40 g
soczewica czerwona - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
makaron penne - 400 g
natka pietruszki - 1 gałązka
cukier - 1 łyżeczka
pomidory z puszki - 400 g
ser żółty wędzony - 100 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
marchew - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.
3.ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.
4.DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI:
Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.
5.GOTUJEMY SOS:
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.
6.DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON:
Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.
Makaron z sosem grzybowym à la boloński

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.

3

ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.

4

DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI

Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.

5

GOTUJEMY SOS

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.

6

DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON

Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2605,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

651,3 kcal

🥑

Tłuszcz

21,8 g

🌾

Węglowodany

89,4 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy