tom-car24.com.pl

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym

Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
masło - 75 g
mąka kukurydziana - 115 g
mąka pszenna - 340 g
cynamon - 1 szczypta
kardamon, mielony - 1 szczypta
mleko - 250 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pistacje - 20 g
syrop klonowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj keksówkę moździerz piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej:
Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŻÓŁTKA:
ODDZIELAMY OD BIAŁEK.
3.
W DUŻEJ MISCE ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, MLEKO, SYROP KLONOWY, EKSTRAKT Z WANILII ORAZ PRZESTUDZONE MASŁO.
4.
DODAJEMY OBA RODZAJE MĄKI, PRZYPRAWY, SODĘ I PROSZEK DO PIECZENIA.
5.
DELIKATNIE MIESZAMY CAŁOŚĆ.
6.
W OSOBNEJ MISCE UBIJAMY BIAŁKA NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW, DELIKATNIE MIESZAJĄC.
7.PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI:
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
8.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.
9.DEKORUJEMY CHLEBEK CHLEBEK POLEWAMY:
syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.
Chlebek kukurydziany z syropem klonowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj keksówkę moździerz piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej

Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŻÓŁTKA

ODDZIELAMY OD BIAŁEK.

3

W DUŻEJ MISCE ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, MLEKO, SYROP KLONOWY, EKSTRAKT Z WANILII ORAZ PRZESTUDZONE MASŁO.

4

DODAJEMY OBA RODZAJE MĄKI, PRZYPRAWY, SODĘ I PROSZEK DO PIECZENIA.

5

DELIKATNIE MIESZAMY CAŁOŚĆ.

6

W OSOBNEJ MISCE UBIJAMY BIAŁKA NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW, DELIKATNIE MIESZAJĄC.

7

PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.

9

DEKORUJEMY CHLEBEK CHLEBEK POLEWAMY

syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2943 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

490,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

68,8 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl