tom-car24.com.pl

Chlebek mango • przepis • składniki • przygotowanie

Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!

Chlebek mango

Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
oliwa z oliwek - 150 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
wiórki kokosowe - 40 g
sok z limonki - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
mąka pszenna - 400 g
cukier puder - 1 łyżeczka
mango - 1 szt.
woda - 2 łyżeczki
żelatyna - 1 łyżeczka
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SYPKIE PRODUKTY:
Mąkę, wiórki kokosowe, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól łączymy w dużej misce.
2.MIKSUJEMY MANGO:
Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Opieramy o brzeg szklanki i przejeżdżając wzdłuż jej brzegu oddzielamy skórkę od mango, które wpada do środka szklanki.
3.PIECZEMY CHLEBEK MANGO:
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Po upieczeniu przekładamy na deskę i odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO:
Mango obieramy, oddzielamy od pestki, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Dodajemy do naczynia blendera i miksujemy.
Chlebek mango

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SYPKIE PRODUKTY

Mąkę, wiórki kokosowe, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól łączymy w dużej misce.

2

MIKSUJEMY MANGO

Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Opieramy o brzeg szklanki i przejeżdżając wzdłuż jej brzegu oddzielamy skórkę od mango, które wpada do środka szklanki.

3

PIECZEMY CHLEBEK MANGO

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Po upieczeniu przekładamy na deskę i odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO

Mango obieramy, oddzielamy od pestki, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Dodajemy do naczynia blendera i miksujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4542 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

378,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

70 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Chlebek mango - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl