tom-car24.com.pl

Babka mięsna • przepis • składniki • przygotowanie

Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!

Babka mięsna

Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wieprzowe - 1 kg
jajko - 7 szt.
cebula - 2 szt.
boczek parzony wędzony - 300 g
bułka - 1 szt.
mleko - 200 ml
olej - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
przyprawa do wieprzowiny - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ:
Bułkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy, aby nasiąkła.
2.GOTUJEMY JAJKA:
5 jajek wkładamy do koszyczka i razem z nim umieszczamy w naczyniu miksującym. Zalewamy 500 ml wody i ustawiamy tryb„gotowanie jaj” (średnie, na twardo) / czas: 18 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę wkładamy do czystego i osuszonego naczynia miksującego i ustawiamy program„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Następnie wlewamy olej i zmieniamy tryb na„przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MIĘSNĄ:
Do naczynia miksującego dodajemy mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśniętą, rozdrobnioną bułkę oraz przyprawy: paprykę, czosnek, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / temperatura: 0°C / obroty: 4. Następnie za pomocą kopystki zgarniamy pozostałości ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy przez 30 sekund.
5.PRZYGOTOWUJEMY FOREMKĘ:
Foremkę dokładnie wykładamy plasterkami boczku tak, aby pokryły całą wewnętrzną ściankę. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki, na wierzchu układamy ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Końce plasterków boczku układamy na wierzchu babki.
6.PIECZEMY BABKĘ:
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C, tryb góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 60 minut.
Babka mięsna

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ

Bułkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy, aby nasiąkła.

2

GOTUJEMY JAJKA

5 jajek wkładamy do koszyczka i razem z nim umieszczamy w naczyniu miksującym. Zalewamy 500 ml wody i ustawiamy tryb„gotowanie jaj” (średnie, na twardo) / czas: 18 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę wkładamy do czystego i osuszonego naczynia miksującego i ustawiamy program„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Następnie wlewamy olej i zmieniamy tryb na„przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 120°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MIĘSNĄ

Do naczynia miksującego dodajemy mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśniętą, rozdrobnioną bułkę oraz przyprawy: paprykę, czosnek, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / temperatura: 0°C / obroty: 4. Następnie za pomocą kopystki zgarniamy pozostałości ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy przez 30 sekund.

5

PRZYGOTOWUJEMY FOREMKĘ

Foremkę dokładnie wykładamy plasterkami boczku tak, aby pokryły całą wewnętrzną ściankę. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki, na wierzchu układamy ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Końce plasterków boczku układamy na wierzchu babki.

6

PIECZEMY BABKĘ

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C, tryb góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 60 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4262,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

532,8 kcal

🥑

Tłuszcz

37,4 g

🌾

Węglowodany

11 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

37,2 g

Podobne przepisy

Babka mięsna - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl