tom-car24.com.pl

Chlebki naan z gorgonzolą i figami • przepis • składniki • przygotowanie

Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami

Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 7 g
jajko - 1 szt.
jogurt naturalny - 80 g
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 425 g
woda - 125 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
ser gorgonzola - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
figa - 5 szt.
orzech laskowy - 30 g
mix sałat - 25 g
krem balsamiczny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO:
1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
3.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
4.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ:
Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.
5.DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN:
Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.
6.PODAJEMY CHLEBKI NAAN:
Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.
Chlebki naan z gorgonzolą i figami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO

1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).

3

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

4

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ

Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.

5

DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN

Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.

6

PODAJEMY CHLEBKI NAAN

Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3236,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

45,1 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy

Chlebki naan z gorgonzolą i figami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl