Chlebki naan z gorgonzolą i figami • przepis • składniki • przygotowanie
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże, cukier i wodę łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy oliwę, jogurt i jajko. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO
1 szklankę mąki mieszamy z solą w drugiej misce. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy partiami pozostałą mąkę (dodajemy do momentu, w którym trudno będzie mieszać masę za pomocą łyżki).
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z GORGONZOLĄ
Wszystkie składniki pasty miksujemy i smarujemy przygotowane ciasto na chlebki naan gotową pastą.
DEKORUJEMY I PIECZEMY CHLEBKI NAAN
Na cieście układamy figi pokrojone w plastry i posiekane orzechy laskowe, posypujemy je solą.
PODAJEMY CHLEBKI NAAN
Chlebki naan wyjmujemy z piekarnika. Z wierzchu posypujemy je młodymi listkami i skrapiamy kremem balsamicznym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3236,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,6 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
45,1 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Jak przygotować sos holenderski?
Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!