Chowder z łososiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Cebulę, czosnek i seler dusimy przez 3 minuty na gorącym maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez 1-2 minuty do zeszklenia. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy liść laurowy, ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
ZABIELAMY ZUPĘ
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonego łososia, wcześniej go rozmrażamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do zupy i gotujemy razem kolejne 2-3 minuty. Dodajemy kawałki pomidora i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1905,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
476,3 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
38,6 g
Błonnik
25,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!