tom-car24.com.pl

Zupa buraczkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!

Zupa buraczkowa

Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 4 łyżki
bulion wołowy - 1 l
kiełbasa biała surowa - 150 g
zakwas na żurek - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKI:
Buraki myjemy i osuszamy. Układamy na suchej blaszce i pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Im większe buraki, tym dłużej należy je piec. Upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.GOTUJEMY KIEŁBASĘ:
Surową białą kiełbasę gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, licząc od zagotowania wody. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki, ostudzone jajka w ćwiartki.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy buraczki. Całość zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Śmietankę ostrożnie wlewamy do zupy, mieszając. Pokrojoną kiełbasę i ćwiartki jajek układamy na talerzach i zalewamy zupą. Jeśli lubimy kwaśne smaki, dolewamy do zupy ok. 200 ml zakwasu na żurek.
Zupa buraczkowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKI

Buraki myjemy i osuszamy. Układamy na suchej blaszce i pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Im większe buraki, tym dłużej należy je piec. Upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Surową białą kiełbasę gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, licząc od zagotowania wody. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki, ostudzone jajka w ćwiartki.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy buraczki. Całość zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Śmietankę ostrożnie wlewamy do zupy, mieszając. Pokrojoną kiełbasę i ćwiartki jajek układamy na talerzach i zalewamy zupą. Jeśli lubimy kwaśne smaki, dolewamy do zupy ok. 200 ml zakwasu na żurek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

987,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

246,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy

Zupa buraczkowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl