tom-car24.com.pl

Chrupiące tofu w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle chrupiące i pełne smaku! Takie jest tofu w stylu japońskim według tego przepisu. Koniecznie wypróbuj i zaproś kuchnię inspirowaną Azją do swojego domu.

Chrupiące tofu w stylu japońskim

Niezwykle chrupiące i pełne smaku! Takie jest tofu w stylu japońskim według tego przepisu. Koniecznie wypróbuj i zaproś kuchnię inspirowaną Azją do swojego domu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż basmati - 200 g
marchew - 3 szt.
pieczarka - 300 g
cebula dymka - 3 szt.
olej - 100 ml
tofu w marynacie azjatyckiej - 400 g
mąka pszenna - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
panierka panko - 50 g
wiórki kokosowe - 50 g
sos sriracha -
sos sojowy -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na pół. Dymkę siekamy. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko (ok. 2 minut) smażymy warzywa, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
2.PANIERUJEMY TOFU:
Tofu kroimy w poprzek na 8 plastrów. Do jednej miski przesypujemy mąkę, w drugiej bełtamy jajko, a w trzeciej mieszamy panierkę panko z wiórkami kokosowymi. Każdy kawałek tofu obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panko i wiórkach kokosowych.
3.SMAŻYMY TOFU:
Na patelni rozgrzewamy olej. Tofu smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące.
4.PODAJEMY DANIE:
Ryż przekładamy do misek. Następnie układamy na nim smażone warzywa i tofu. Całość doprawiamy sosem sriracha i sosem sojowym do smaku.
Chrupiące tofu w stylu japońskim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na pół. Dymkę siekamy. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko (ok. 2 minut) smażymy warzywa, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

2

PANIERUJEMY TOFU

Tofu kroimy w poprzek na 8 plastrów. Do jednej miski przesypujemy mąkę, w drugiej bełtamy jajko, a w trzeciej mieszamy panierkę panko z wiórkami kokosowymi. Każdy kawałek tofu obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panko i wiórkach kokosowych.

3

SMAŻYMY TOFU

Na patelni rozgrzewamy olej. Tofu smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące.

4

PODAJEMY DANIE

Ryż przekładamy do misek. Następnie układamy na nim smażone warzywa i tofu. Całość doprawiamy sosem sriracha i sosem sojowym do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2798,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

699,6 kcal

🥑

Tłuszcz

39 g

🌾

Węglowodany

73,6 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

23,5 g

Podobne przepisy