tom-car24.com.pl

Chrupiący owsiany kurczak • przepis • składniki • przygotowanie

Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Chrupiący owsiany kurczak

Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej słonecznikowy - 500 ml
kurczak udko - 1 kg
mąka pszenna - 3 łyżki
jajko - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
mleko - 50 ml
płatki owsiane - 100 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
cukier - 1 szczypta
jogurt grecki - 150 g
majonez - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
sałata rzymska - 1 szt.
kapusta biała - 0,7 kg
rzodkiewka - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
Umyte, osuszone i pozbawione kości udka kurczaka doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.
2.PANIERKA DO NACZYNIA:
wrzucamy mąkę pszenną, posiekane nożem płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną (lub kaszę mannę).
3.PANIERKĘ DOPRAWIAMY MIELONYM,:
białym pieprzem, solą, roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (lub suszonym tymiankiem) i pieprzem cayenne.
4.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy.
5.PANIERKĘ ODSTAWIAMY NA:
bok.
6.JAJKA WBIJAMY DO:
miseczki i mieszamy.
7.ROZMĄCONE JAJKA MIESZAMY:
z odrobiną mleka.
8.UDKA KURCZAKA KROIMY:
na pół.
9.W JAJKACH Z:
mlekiem zanurzamy kawałki kurczaka, następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce.
10.W GARNKU PODGRZEWAMY:
olej słonecznikowy do temperatury 170°C.
11.KAWAŁKI KURCZAKA W:
panierce wrzucamy na rozgrzany olej.
12.SMAŻYMY MNIEJ WIĘCEJ:
przez 15 minut (aż do uzyskania złotego koloru), tak żeby każdy kawałek był pokryty olejem.
13.SOS JOGURTOWY DO:
naczynia przekładamy jogurt, dodajemy majonez, sok z cytryny, niewielką ilość soli, mielonego, białego pieprzu oraz cukru, a także odrobinę pieprzu cayenne.
14.NA KOŃCU DO:
sosu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
15.SAŁATKA NA TALERZU:
układamy kawałki umytej, porwanej w dłoniach sałaty rzymskiej.
16.SAŁATĘ RZYMSKĄ POSYPUJEMY:
młodą, drobno pokrojoną białą kapustą.
17.NA SAŁACIE I:
kapuście układamy talarki rzodkiewek.
18.CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM:
jogurtowym.
19.WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA:
w panierce wyjmujemy z garnka za pomocą szczypców i układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
20.KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY:
na sałatce.
Chrupiący owsiany kurczak

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

Umyte, osuszone i pozbawione kości udka kurczaka doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.

2

PANIERKA DO NACZYNIA

wrzucamy mąkę pszenną, posiekane nożem płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną (lub kaszę mannę).

3

PANIERKĘ DOPRAWIAMY MIELONYM,

białym pieprzem, solą, roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (lub suszonym tymiankiem) i pieprzem cayenne.

4

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy.

5

PANIERKĘ ODSTAWIAMY NA

bok.

6

JAJKA WBIJAMY DO

miseczki i mieszamy.

7

ROZMĄCONE JAJKA MIESZAMY

z odrobiną mleka.

8

UDKA KURCZAKA KROIMY

na pół.

9

W JAJKACH Z

mlekiem zanurzamy kawałki kurczaka, następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce.

10

W GARNKU PODGRZEWAMY

olej słonecznikowy do temperatury 170°C.

11

KAWAŁKI KURCZAKA W

panierce wrzucamy na rozgrzany olej.

12

SMAŻYMY MNIEJ WIĘCEJ

przez 15 minut (aż do uzyskania złotego koloru), tak żeby każdy kawałek był pokryty olejem.

13

SOS JOGURTOWY DO

naczynia przekładamy jogurt, dodajemy majonez, sok z cytryny, niewielką ilość soli, mielonego, białego pieprzu oraz cukru, a także odrobinę pieprzu cayenne.

14

NA KOŃCU DO

sosu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

15

SAŁATKA NA TALERZU

układamy kawałki umytej, porwanej w dłoniach sałaty rzymskiej.

16

SAŁATĘ RZYMSKĄ POSYPUJEMY

młodą, drobno pokrojoną białą kapustą.

17

NA SAŁACIE I

kapuście układamy talarki rzodkiewek.

18

CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM

jogurtowym.

19

WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA

w panierce wyjmujemy z garnka za pomocą szczypców i układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

20

KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY

na sałatce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4086,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1021,6 kcal

🥑

Tłuszcz

56,3 g

🌾

Węglowodany

41,8 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

55,4 g

Podobne przepisy

Chrupiący owsiany kurczak - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl