tom-car24.com.pl

Ciasteczka bezglutenowe • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.

Ciasteczka bezglutenowe

Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 4 łyżki
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
wanilia - 3 g
masło - 120 g
mąka kukurydziana - 100 g
mąka ryżowa - 100 g
mąka ziemniaczana - 60 g
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 1 szczypta
konfitura truskawkowa - 50 g
migdały, słupki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY SKŁADNIKI NA PUSZYSTĄ MASĘ:
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masło będzie dobrze utarte, dodajemy: nasionka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, sól, jajko i żółtko – podczas dodawania składników cały czas je ucieramy, aż masa stanie się puszysta.
2.DODAJEMY MĄKI BEZGLUTENOWE:
Do utartych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą. Całość mieszamy za pomocą łopatki do momentu połączenia się wszystkich składników.
3.SZPRYCUJEMY CIASTKA:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy. Możemy nadać ciastkom dowolne kształty, np. kółka, trójkąty, gwiazdki, kwiatki itd.
4.PIECZEMY CIASTKA:
Do drugiego worka cukierniczego wkładamy powidła i szprycujemy je na wybrane ciasteczka. Ciasteczka bez powideł możemy posypać cukrem trzcinowym lub rozdrobnionymi migdałami albo zostawić bez posypki.
Ciasteczka bezglutenowe

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY SKŁADNIKI NA PUSZYSTĄ MASĘ

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masło będzie dobrze utarte, dodajemy: nasionka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, sól, jajko i żółtko – podczas dodawania składników cały czas je ucieramy, aż masa stanie się puszysta.

2

DODAJEMY MĄKI BEZGLUTENOWE

Do utartych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą. Całość mieszamy za pomocą łopatki do momentu połączenia się wszystkich składników.

3

SZPRYCUJEMY CIASTKA

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy. Możemy nadać ciastkom dowolne kształty, np. kółka, trójkąty, gwiazdki, kwiatki itd.

4

PIECZEMY CIASTKA

Do drugiego worka cukierniczego wkładamy powidła i szprycujemy je na wybrane ciasteczka. Ciasteczka bez powideł możemy posypać cukrem trzcinowym lub rozdrobnionymi migdałami albo zostawić bez posypki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2434,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

304,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,8 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy