tom-car24.com.pl

Pęczotto z górskim serem i kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Pęczotto z górskim serem i kurkami

Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 0,75 l
cebula - 1 szt.
kasza pęczak - 200 g
kurki - 120 g
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ser żółty wędzony - 5 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KURKI:
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzlem (nie myjemy!), większe przekrawamy wzdłuż, mniejsze zachowujemy w całości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy połowę pokrojonej cebuli, dodajemy kurki i lekko je rumienimy. Odkładamy do salaterki.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy kaszę i prażymy kilka minut, cały czas mieszając. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu, kontynuujemy mieszanie. Dodajemy kolejne porcje bulionu, aż wokół kaszy pojawi się gęsty sos. Takie gotowanie i podlewanie powinno trwać kwadrans, aż kasza wchłonie płyn i będzie prawie al dente. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minuty.
3.DODAJEMY SER I PIETRUSZKĘ:
Dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Podajemy,  dekorując danie grzybkiem i natką pietruszki.
Pęczotto z górskim serem i kurkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KURKI

Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzlem (nie myjemy!), większe przekrawamy wzdłuż, mniejsze zachowujemy w całości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy połowę pokrojonej cebuli, dodajemy kurki i lekko je rumienimy. Odkładamy do salaterki.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy kaszę i prażymy kilka minut, cały czas mieszając. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu, kontynuujemy mieszanie. Dodajemy kolejne porcje bulionu, aż wokół kaszy pojawi się gęsty sos. Takie gotowanie i podlewanie powinno trwać kwadrans, aż kasza wchłonie płyn i będzie prawie al dente. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minuty.

3

DODAJEMY SER I PIETRUSZKĘ

Dodajemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Podajemy,  dekorując danie grzybkiem i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1221,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

305,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

46,7 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Pęczotto z górskim serem i kurkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl