Ciastka francuskie z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY I DRĄŻYMY JABŁKA
Obrane jabłka kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu w kratkę i obtaczamy w cukrze.
FORMUJEMY WAŁEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Porcję ciasta francuskiego rozwijamy na desce i smarujemy miękkim masłem za pomocą pędzelka, a następnie zwijamy je w ciasny rulon. Rulon zawijamy kolejno w drugą i trzecią porcję ciasta francuskiego wysmarowanego masłem, tworząc coraz grubszy wałek.
FORMUJEMY I NADZIEWAMY CIASTECZKA
Odcinamy końcówki rolady, kroimy schłodzone ciasto na równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Delikatnie wypychamy środek plastra, formując dość głęboki lejek.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu syropem klonowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5761,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
640,2 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
64,3 g
Błonnik
5 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
Świąteczną atmosferę z pewnością podkręcą łatwe w przygotowaniu ciasteczka w kształcie lasek cukrowych. Jak je zrobić? Zerknij do przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.

BROWNIE Z GRILLA
Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!