Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO PRZELEWAMY DO FORMY
Białka ubijamy – gdy są już dobrze napowietrzone, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka oraz przestudzone roztopione masło. W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. Chałwę kruszymy drobno. Ubite jaja mieszamy z suchymi składnikami za pomocą rózgi. Na końcu dosypujemy chałwę, mieszamy. Masę przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 15–17 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8664 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
433,2 kcal
Tłuszcz
34,8 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
8,5 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!
