tom-car24.com.pl

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier puder - 1 szczypta
cukier - 110 g
cukier trzcinowy - 20 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka pszenna - 260 g
masło - 120 g
proszek do pieczenia - 6 g
żurawina suszona - 100 g
sól - 1 szczypta
morela - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ O:
średnicy 26 cm Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
2.JAJKA TAKŻE WYJMIJ:
z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.
3.PRZYGOTOWANIE MASŁO Z:
cukrem ucieramy na puszystą masę.
4.CAŁY CZAS MIKSUJĄC,:
dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, jaja, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
5.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
6.POKROJONE W PÓŁKSIĘŻYCE:
morele układamy na wierzchu ciasta, posypujemy żurawiną i cukrem trzcinowym.
7.PIECZEMY 40-45 MINUT:
w temp.
8.200°C (BEZ:
termoobiegu).
9.STUDZIMY I POSYPUJEMY:
cukrem pudrem.
Ciasto z morelami i suszoną żurawiną

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ O

średnicy 26 cm Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

2

JAJKA TAKŻE WYJMIJ

z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.

3

PRZYGOTOWANIE MASŁO Z

cukrem ucieramy na puszystą masę.

4

CAŁY CZAS MIKSUJĄC,

dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, jaja, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

5

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

6

POKROJONE W PÓŁKSIĘŻYCE

morele układamy na wierzchu ciasta, posypujemy żurawiną i cukrem trzcinowym.

7

PIECZEMY 40-45 MINUT

w temp.

8

200°C (BEZ

termoobiegu).

9

STUDZIMY I POSYPUJEMY

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2991,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

249,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy