Kłos z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Burratę miksujemy w rozdrabniaczu.
WYKŁADAMY NADZIENIE
Ciasto francuskie smarujemy zmiksowaną burratą i oprószamy pietruszką. Następnie na całą powierzchnię ciasta wykładamy plastry szynki i salami.
FORMUJEMY KŁOS
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dociskamy, aby rulon był dość ciasno zwinięty. Następnie rulon przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy nożyczkami pod kątem co ok. 2 cm, zostawiając 1 cm nienaciętego ciasta od spodu. Tak nacięte ciasto formujemy w kłos, odsuwając kolejno: fragment w prawo, fragment w lewo i fragment zostawiając na środku.
PIECZEMY KŁOS
Jajko bełtamy i smarujemy nim kłos. Następnie parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i oprószamy nim gotowe ciasto. Kłos pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe danie podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2173,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,4 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
25,6 g
Błonnik
0,8 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.

Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Jogurtowe bułki bezglutenowe
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.